Dragan Đilas: Evropski zvaničnici uvek odgovore na naše dopise 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Zbog božićnih praznika, nadležni portparoli Evropske komisije nisu juče bili dostupni za komentar o najnovijem pismu predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa zvaničnicima Evropske unije.

Đilas je prekjuče u javnom pismu pozvao EU da Srbiju i ostale države Zapadnog Balkana uključi u proces vakcinacije protiv kovida 19 istim vakcinama koje će biti korišćene u Uniji i da time, kako je naveo, pokaže da nisu tačne tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića s početka pandemije da je evropska solidarnost „mrtva“.

Upitan očekuje li da će institucije EU odgovoriti na pismo koje im je uputio, Đilas za naš list kaže: „Uvek do sada su zvaničnici Evropske komisije odgovarali na dopise koje smo slali.“

– U ovom slučaju najbolji odgovor bi bio da EU obezbedi značajnu količinu vakcina Srbiji, poručuje Dragan Đilas.

Predstavnici nevladinih organizacija nisu želeli da za Danas komentarišu navedeni potez lidera SSP-a. S druge strane, u Pokretu slobodnih građana za naš list kažu: „Slažemo se s namerama pisma i čekamo da vidimo detalje programa kroz koji Srbija treba da dobije vakcine iz Evropske unije.“

Govoreći na istu temu, potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić navodi: „Strateško opredeljenje Srbije jeste članstvo u EU. U interesu građana Srbije je da se približimo evropskim standardima u svakoj oblasti, jer to znači bolji životni standard. Države EU pokazuju najveći stepen brige za svoje građane. Zbog toga DS podržava svaku inicijativu kojoj je cilj bolji život naših građana, pa tako i u ovom konkretnom slučaju koji se odnosi na  zdravstvenu zaštitu stanovništva.“

Đilas je u pismu evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhejiu i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen ocenio da je postojala „ozbiljna pretnja da bi narativ korišćen od strane Vlade Srbije mogao građane Srbije ostaviti izvan jedinstvenog evropskog odgovora na kovid krizu i proces imunizacije“.

„Plan vakcinacije u Evropi počinje sa realizacijom za dva dana dok u Srbiji ne postoje pouzdani podaci o tome kada, kako, i ko će se i sa kojom vakcinom vakcinisati. To stvara konfuziju i širi strah među ljudima posebno imajući u vidu da su naše vlasti mesecima građane ubeđivali da ćemo sami napraviti vakcinu. Nakon toga su tvrdili da će Srbija dobiti više miliona vakcina proizvedenih u Kini, a na kraju da ćemo sa Rusijom zajedno proizvoditi Sputnjik vakcinu“, naveo je Đilas.

Dodao je da su građani Srbije „deo evropske porodice naroda“ i da „ne treba da snose posledice neodgovornog ponašanja hibridnog režima koji upravlja zemljom“.

U Srbiji je, podsetimo, u petak počela imunizacija vakcinom kompanije Fajzer a prvi su vakcinisani premijerka Ana Brnabić, ministarka rada Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Do sada je dostavljeno oko 5.000 doza vakcina a najavljeno je da će najpre biti vakcinisani korisnici gerontoloških centara.

Premijerka Brnabić je iste večeri odgovorila na Đilasovo pismo u svojstvu članice Predsedništva Srpske napredne stranke. Brnabić je ocenila da je Đilas „neznalica i zao“, što se vidi, kako je ocenila, iz njegovog poziva EU da Srbiju i države Zapadnog Balkana uključi u proces vakcinacije, iako je danas „Srbija, kao treća po redu zemlja u Evropi, nakon Velike Britanije i Švajcarske, započela vakcinisanje svog stanovništva“, napisala je ona, prenela je Beta.

Đilasa je kritikovala i jer se u pismu EU „žali da u Srbiji ne postoje pouzdani podaci o tome kada će se i kojom vakcinom vakcinisati“.

Brnabić je navele da se Đilas „i ranije na sličan način obraćao EU“ što je ona nazvala „sramoćenjem zemlje zarad jefitnih političkih poena“ u čemu je „Djilas evropski i svetski šampion“. Lider SSP je juče odgovorio, takođe u javnom pismu (tekst u okviru).

Podsetimo, sredinom sedmice u Srbiju je stiglo nešto manje od 5.000 doza Fajzerove vakcine, a premijerka Srbije vakcinisala se sa još nekoliko zvaničnika kao primer javnosti. Vakcine imunizuju u dve doze, a namenjene su ljudima u staračkim domovima koji su najrizičnija grupa u korona pandemiji.

Apel iz jula

Udružena opozicija Srbije, koja je trenutno „u blokadi“, a čiji je deo i SSP, apelovala je u julu na EK da Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana uključi u zajedničku nabavku vakcina protiv kovida 19. Zvaničnici EU zaduženi za zdravstvo su tada poslali svoj odgovor. Takođe, Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, nedavno je uputio otvoreno pismo šefu Delegacije EU u Srbiji, ambasadoru Semu Fabriciju, u kojem se tvrdi da Fabrici postaje politički saučesnik aktuelnog režima, „otimača ove države“. Neposredan povod za pismo bili su javni nastupi Fabricija na sednicama Nacionalnog konventa za pristupanje Srbiji EU i skupštinskog Odbora za evropske integracije. Koliko je poznato, Fabrici nije odgovorio na takve tvrdnje Stefanovića.

Đilasov odgovor premijerki Ani Brnabić

Nije sramota moliti za svoj narod

„Nije sramota moliti za svoj narod, nije zlo tražiti od Evropske unije da građani Srbije u borbi protiv pandemije imaju ono što imaju građani Evropske unije. Sramota je, zlo je lagati sopstveni narod“, napisao je Đilas u odgovoru na tvrdnje Ane Brnabić da sramoti Srbiju.

„A sve što ste vi juče rekli povodom mog obraćanja evropskim zvaničnicima je laž. Nismo mi, gospođo Brnabić, 16. septembra kako vi kažete tražili da uđemo u Kovaks program. Celokupna srpska opozicija je zahtev za ceo Zapadni Balkan i za Srbiju da dobijemo iste vakcine kao i Evropljani poslali još 23. jula, 16. septembra su nam odgovorili, rekli da treba da se prijavimo za taj program, a posle nekoliko dana je Srbija, krajem septembra, i zaista postala deo tog programa. Danas pominjete evropsku solidarnost, nismo mi nikada rekli da je evropska solidarnost mrtva, nego je to rekao vaš kako vi kažete šef, a predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Mi smo pozivali Evropu i mi smo tražili da imamo iste vakcine kao u Evropi.

Vaš predsednik je rekao da ćemo dobiti pet miliona vakcina iz zemlje koja već testira vakcine na ljudima, danas je 25. decembar nije stigla ni jedna jedina. Vaš ministar zdravlja, znači vaša vlada je rekla da će Srbija sama proizvesti vakcinu ako bude bilo potrebe. 25. je decembar, imamo hiljade preminulih desetine hiljada, stotine hiljada zaraženih vakcina nema. Vi ste rekli da ćemo zajedno sa Rusijom proizvoditi sputnjik vakcinu u Srbiji. Još jednom da vam kažem, 25. je decembar, vakcine nema. Jedna Kanada je obezbedila devet vakcina po glavi svog stanovnika. Vi ste u ovoj godini obezbedili 4.800 vakcina. Hvalite se time da je vakcinacija počela maltene prva u Evropi u Srbiji posle Britanije i Švajcarske. Samo niste rekli da smo prvi završili vakcinaciju jer vakcina više nema. O tome sam ja pisao Evropljanima i zato sam ja tražio pomoć za Srbiju i za zemlje Zapadnog Balkana verujući da smo mi zaista deo Evropi i da imamo pravo na ono što u ovakvoj situaciji imaju i nihovi državljani.

Napisali smo što je tačno da niko ne zna kada će vakcina u Srbiju stići i kakav će biti plan vakcinacije. Vi kada kažete da se sve to zna, ja vas pozivam da uzmete jedan beli papir i da na njemu napišete za svaki dan od danas, pa u januaru, koliko stiže vakcina, kojih vakcina, i kog datuma, i da kažete kakav je plan vakcinacije, da se prvo vakcinišu lekari i zdravstveni radnici jer oni se već osam meseci bore protiv ovoga i nažalost mnogi u toj borbi gube svoje živote. Kada će se vakcinisati svi stariji od 65 godina, šta ćemo sa ljudima koji imaju hronične bolesti? Svako od njih ima pravo, a država ima obavezu da im kaže kada će biti u mogućnosti da prime vakcinu ukoliko to, naravno, žele“, navodi se između ostalog u Đilasovom pismu. P. D.

Kad su vaši šefovi vladali, nismo bili ni u UN

„Gospođo Brnabić, kada su vaši šefovi bili vlast, Srbija ne da nije bila član Evropske unije, nego nije bila ni članica Ujedinjenih nacija. Godine 2012. Srbija je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Danas Srbija nema ništa. Danas Srbija da se prijavi za taj status ga ne bi dobila“, piše još u pismu lidera SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari