Dragan Marković Palma položio zakletvu počasnog konzula Grčke 1Foto: FoNet/MSP

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Grčka značajan partner Srbije, članica EU i NATO koja snažno podržava proces integrisanja Srbije u EU i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji.

Grčka se zalaže za unapređenje regionalne saradnje sa Srbijom i drugim zemljama zapadnog Balkana i jedan je od vodećih investitora u srpsku privredu, rekao je Dačić u ambasadi Grčke u Beogradu na polaganju zakletve počasnog konzula Grčke u Srbiji Dragana Markovića, prenelo je Ministarstvo.

On je rekao da se nada da će konzulat u Jagodini, čije konzularno područje obuhvata Pomoravski, Rasinski, Šumadijski i Braničevski okrug, dati dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje Srbije i Grčke, a posebno u oblasti trgovine, investicija, turizma, kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije.

„Kroz rad i aktivnosti počasnog konzula Republike Grčke u Jagodini unaprediće se i međusobno informisanje i pojačati veze dva naroda i kvalitet konzularne zaštite“, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da očekuje da će prioritet aktivnosti Dragana Markovića biti oživljavanje ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma i razvoja kulturnih i sportskih veza dve zemlje.

Srbija ima 75 počasnih konzula u inostranstvu, a u Grčkoj, pored počasnog konzulata na Krfu i Kefaloniji, od 15. septembra počeo je da radi i počasni konzulat u Volosu, rekao je Dačić i podsetio da je u martu pokrenuta inicijativa za otvaranje još jednog konzulata sa sedištem u Iraklionu, na ostrvu Krit.

Dačić je dodao da je u Srbiji otvoreno 27 stranih konzulata na čelu sa počasnim konzulima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari