Dragana Sotirovski izabrana za gradonačelnicu Niša 1Dragana Sotirovski Foto: Fejsbuk

Odbornici Skupštine grada Niša izabrali su danas Draganu Sotirovski za gradonačelnicu, tako je ona postala prva žena gradonačelnik u istoriji Niša.

Sotirovski je bila načelnica Nišavskog okruga i član je Glavnog odbora SNS, a, inače, kako je Danas već pisao, nju je lično „ postavio“ predsednik Srbije i naprednjaka Aleksandar Vučić. Ona je počela da dobija čestitke za izbor gradonačelnice, čak joj je i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović čestitala, i pre nego što je zvanično postavljena na tu funkciju.

„Niš mora da postane motor razvoja jugoistočne Srbije. Moramo mnogo da radimo, neće biti lako, ali svi zajedno moramo da doprinesemo oporavku grada. Uz pomoć Vlade Srbije i predsednika Vučića, koji je prepoznao važnost našeg grada, Niš će postati moderan grad i dobro mesto za život naših sugrađana“, rekla je Sotirovski u prvom obraćanju sa skupštinske govornice.

Nova gradonačelnica Niša poručila je da će se nastaviti sa otvaranjem novih radnih mesta i dodala da su “potrebni nova vizija i novi projekti za novi Niš”.

Odbornici su danas izglasali Igora Novakovića iz SPS-a za zamenika predsednika Skupštine, čime je potvrđeno da će socijalisti biti u lokalnoj vlasti u Nišu.

„Koalicija između SPS i SNS u Nišu potvrđena je mojim izborom, kao i izborom Marije Ranđelović za jednu od budućih devet gradskih većnika. Koalicioni sporazum između SNS i SPS još formalno nije potpisan, ali bi to ‘narednih dana’ trebalo da se dogodi”, kazao je Novaković.

Dragana Sotirovski izabrana za gradonačelnicu Niša 2
Sednica Skupštine grada Niša Foto: Dimitrije Nikolić

On je od 2008. do 2012. godine bio predsednik niške Opštine Palilula, nekadašnji je direktor Elektrodistribucije Niš, kao i pomoćnik gradonačelnika Niša. Novaković je 2015. godine bio uhapšen sa još pet osoba zbog sumnje da je umešan u korupciju.

Za zamenicu gradonačelnice izabrana je Dušica Davidović(SNS), a za članove Gradskog veća Slobodan Ranđelović, Sonja Milojković, Adriana Anastasov, Nenad Stanković, Marija Ranđelović, Predraga Stojanović, Vladislav Marijanović, Miroslav Đokić i Branislav Kačar.

Kačar, većnik za omladinu i sport u prethodnom Gradskom veću, bio je optužen da je učestvovao u malverzacijama oko javne nabavke za čišćenje i obezbeđivanje Gradske uprave, ali je na sudu oslobođen svih optužbi.

Formirane su odborničke grupe i imenovani su njihovi predsednici i zamenici predsednika, tako da je predsednik odborničke grupe SNS Zvezdan Milovanović, socijalista Mile Ilić, grupe „Niš moj grad“ Dragoslav Ćirković, PUPS-a Slavoljub Savić i SPAS-a Nikola Marinković.

Na sednici je i izabrana i zamenica sekretara Skupštine Milena Kostić, a za sekretara je već postavljena Ružica Đorđević, koja je na toj dužnosti bila i u prethodnom sazivu.

Članovi Dveri protestovali su juče ispred Oficirskog doma u kojem je održana prva sednica novog saziva niškog parlamenta, na kojoj su potvrđeni mandati 61 odbornika, a za predsednika je izabran Boban Džunić bivši predsednik Opštine Palilula i niškog EPS-a, koji je uhapšen 2017. godine zbog sumnje da je proneverio oko tri miliona dinara. Prema dostupnim podacima, optužnica protiv njega je podignuta, ali nije potvrđena, tako da suđenje nije ni počelo.

 

Novaković: Nada da će Niš biti kamen temeljac za koaliciju SNS i SPS u Republici​

​Zamenik predsednika Skupštine grada Niša i funkcioner SPS Igor Novaković izrazio je nadu da će koalicija između SPS i SNS u Nišu biti kamen temeljac za koaliciju na Republičkom nivou.

„SNS i na republičkom i na gradskom nivou ima kvantitativnu većinu, ali SPS je poželjan partner jer ima veću specifičnu težinu nego drugi partneri, kvalitetne kadrove i dobro iskustvo u dosadašnjoj međusobnoj saradnji. Trenutak u kojem živimo je težak- zbog pandemije korona virusa, ekonomske situacije, međunarodnog položaja Srbije, rešavanja statusa Kosova, tako da nismo mogli da ostanemo po strani. Nismo mi oni koji beže sa bojnog polja“, rekao je Novaković.​

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari