Drecun: Destabilizacija razgovora Prištine i Beograda 1Milovan Drecun Foto: Printscreen

Predsednik Odbora Skupštine Srbije Milovan Drecun ocenio je da potez prištinske vlade, koja je usvojila predloge zakona o tranformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, pokazuje sve jaču nespremnost Prištine da se postigne konačan dogovor sa Beogradom.

To svakako nanosi štetu i destabilizuje razgovore koji se obavljaju na planu konačnog rešavanja statusa Kosova, rekao je Drecun za RTS.

On je kazao da bi te snage dodatno ugrozile međuetničke odnose koji izuzetno narušeni između Srba i Albanaca, bezbednost srpskog naroda i da svrha te formacije ne bi bila drugačija od one da bude „uperena protiv srpskog naroda, eventualno za neke intervencije na severu Kosova“.

Prema njegovim rečima, formiranje takve formacije bi svakako poremetilo i uspostavljeni odnos ravnoteže snaga u regionu i bilo bi izvan sistema kontrole vojnih potencijala u regionu koji je već uspostavljen.

Drecun je ukazao da onaj deo Zapada koji je priznao Kosovo kao državu insistira na tome da moraju se sprovedu propisane zakonske procedure.

„To znači da mora da se promeni ustav da bi se formirale tzv. Oružane snage Kosova. Za promenu ustava je neophodna saglasnost srpskih predstavnika u kosovskom parlamentu, Srpska lista to neće dozvoliti“, rekao je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari