Drecun: Vašington „prebacio lopticu” u Brisel 1Milovan Drecun Foto: Printscreen

Poslanik Srpske napredne stranke i donedavni predsedniok parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun ocenio je danas da je Vašington prebacio lopticu u Brisel gde bi trebalo da se razgovara o političkim pitanjima i istakao da će delegacija Beograda pokrenuti pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), čije je formiranje dogovoreno 2013. godine.

Drecun je za Radio televiziju Srbije rekao kako je očigledno da je Vašington „jednim dobrim političkim manevrom”, postizanjem sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, prebacio lopticu u Brisel da se tamo razgovara eventualno o političkim pitanjima, za koja američki zvaničnici navode da se odnose na eventualno članstvo u EU i na međusobno priznanje.

Drecun je naveo da u Vašingtonu znaju da gotovo nije moguće postići dogovor u tom smislu.

„Pa neka se sada EU uz podršku SAD malo bavi tim pitanjem gde ne može očigledno da postigne rezultat, jer ja zaista ne verujem, ne da može za mesec, dva ili tri da se reši ovo pitanje, nego i mnogo duže, jer je pitanje budućnosti, kako modelirati budućnost statusa Kosova, zbog toga što Albanci isključivo insistiraju na priznanju od Srbije, a Srbija naravno neće, ni po koju cenu priznati nasilno proglašenu nezavisnost Kosova”, rekao je Drecun.

On je dodao kako je dogovreno da današnji razgovor bude na dva koloseka.

„Dogovor je da se razgovara o tri najvažnije teme, to je ekonomska saradnja, povratak proteranih i sudbina nestalih, a drugo je da se razgovara o implementaciji Briselskog sporazuma u delu koji se odnosi na ZSO, jer ona dosad nije realizovana. To će naša delegacija svakako danas pokrenuti, tražiće da se razgovara o tome i da se postigne napredak, da se konačno formira ZSO”, istakao je Drecun.

On je naglasio da će uz to biti pridodate još neke teme, poput pitanja finansijskih i imovinskih
potraživanja jer je, kako je rekao, 18.000 srpskih kuća i stanova uzurpirano od strane Albanaca i to pitanje mora da se reši, kao i da je to pitanje izuzetno bitno i za povratak proteranih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari