Drugi talas kampanje i korone 1Foto FoNet Zoran Mrdja

Rokovi za predaju izbornih lista, to jest prijavu za učešće na ovogodišnjim izborima su istekli. Do izborne tišine ostale još tačno deset dana.

Ako nam se i činilo da je ova izborna kampanja bila možda manje agresivna i ne toliko primetna, turbo ubrizgavanje tek sledi.

Bilbordi po gradovima su sve masovniji, SNS zastavice po banderama u Beogradu su postavljene pre neki dan (pretpostavljamo po punoj i regularnoj ceni kao i za ostale partije), SPS i JS uveliko organizuju mitinge sa okupljanjem velikog broja ljudi, radio-stanice su preplavljene predizbornim marketingom, a verovatno i televizije (koje se trudim da ne gledam mnogo).

Međutim, verovatno to još nije ništa. Narednih dana sve će biti mnogo agresivnije. Vlast će se hvaliti svojim rezultatima i zloupotrebljavati državničke funkcije u kampanji kao i uvek.

Opozicija će je još intenzivnije kritikovati vlast i tražiti im svaku grešku u kampanji.

I jedni i drugi pojačaće i samopromociju i „pljuvačinu“ druge strane i na društvenim mrežama. Botovi će raditi danonoćno.

A programe svih njih, ipak, verovatno opet nećemo čuti niti saznati.

Ili će oni, kao i prethodnih godina, biti svima isti i prilično načelni. Kao da su svi više frakcija jedne iste partije.

Broj novoobolelih od korona virusa, preminulih, hospitalizovanih i na respiratorima verovatno će nastaviti da pada narednih dana, možda čak dođemo i do 0 uoči 21. juna, iako ni sada statistika nije baš zadovoljavajuća i iako se sve više mogu čuti primeri novoobolelih po državnim ustanovama kojima se govori da ćute i ne alarmiraju javnost.

Kod nas se, kako se bliže izbori, sve više i sve naglije popuštaju mere prevencije u cilju širenja epidemije korona virusa, bez statističkih osnova za to. Sve je sada dozvoljeno.

I više je nego jasno da se kampanja neće prebaciti potpuno na onlajn sferu i društvene mreže, kako se činilo. Već svesno idemo na novo zaražavanje stanovništva. Ulećemo u drugi talas u petoj brzini.

Posle 21. juna administratori komentara na sajtu Danasa će odahnuti jer botovi idu na zasluženi odmor od barem dve nedelje.

Kampanja i ispiranje mozgova će se završiti. A mi ćemo svi verovatno ponovo u karantin i pod policijski čas, kao Severna Makedonija i druge zemlje ovih dana.

Postavlja se pitanje samo šta će zvanično biti novo žarište. Predizborni skupovi?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari