Učesnici sastanka državnog vrha Srbije, planiranog za sutra na Andrićevom vencu, trebalo bi da budu predsednik Republike Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i Nikolićev savetnik za spoljnu politiku Marko Đurić, a moguć je i dolazak još nekih ličnosti, kaže za Danas visoki zvaničnik Vlade Srbije.


Naš izvor navodi da će susret biti organizovan u Predsedništvu Srbije i da bi nakon toga trebalo da bude poznat sastav tima za predstojeći dijalog s Prištinom. „Logično je da Dačić kao šef donese odluku o ostalim članovima tima“, objašnjava sagovornik Danasa.

Iako izvori našeg lista u ovom trenutku nisu želeli da se bave spekulacijama o sastavu pregovaračkog tima, najizvesnije je da će u njemu, pored Ivice Dačića, biti upravo učesnici sutrašnjeg sastanka – Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin i Marko Đurić, a u proces će se, u zavisnosti od tema koje se budu otvarale, uključivati i pojedini ministri. Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić potvrdio je juče da će se naći za pregovaračkim stolom, a prethodno je to učinila ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Sagovornik Danasa objašnjava da se „platforma za Kosovo i Metohiju piše u kabinetu predsednika Srbije“. „Kada platforma bude gotova, tražićemo široku podršku naroda, uključujući akademske krugove i, svakako Srbe koji žive na KiM“, ukazuje naš izvor.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, kaže za Danas da „ne treba očekivati ništa senzacionalno kada je reč o platformi čije se pisanje privodi kraju“. „Polazna osnova biće stav da ne priznajemo nezavisnost Kosova, ni eksplicitno ni implicitno, a uporedo s tim iskazaćemo spremnost za rešavanje tehničkih pitanja. Ne verujem da će biti ponuđeno neko konačno rešenje, kao što su se pojavile spekulacije o ugledanju na, recimo, model Južnog Tirola ili Belgije“, ocenjuje Drecun.

Ovaj sagovornik Danasa naglašava da će „parlament biti redovno obaveštavan o budućim dogovorima u svim etapama, kao i da će verifikovati sporazume, što će značiti i stavljanje platforme za KiM na dnevni red Skupštine Srbije“.

Pozdrav iz Berlina

Nemačka vlada pozdravila je sastanak premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton. Portparol Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu Andreas Peške kazao je da taj sastanak “predstavlja važan korak u procesu koji bi uskoro trebalo da donese opipljive rezultate i mi se nadamo da će uslediti novi sastanci koji će rezultirati trajnim poboljšanjem situacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari