DS: Ispitati dozvolu za Promenadu 1Foto: R. Balać

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (PO DS) za Vojvodinu poziva nadležne inspekcijske organe da odmah provere istinitost navoda poslovodstva tržnog centra „Promenada“ u Novom Sadu, koje je saopštilo da je tom centru izdata nova privremena upotrebna dozvola koja važi tri meseca.

Predsednik PO DS za Vojvodinu Nebojša Novaković izjavio je da se slučaju „Promenade“ jasno može videti da li u Novom Sadu, Vojvodini i čitavoj Srbiji uopšte postoji pravni sistem, ili je sve svedeno na golu samovolju i interes aktuelne vlasti.

„Investitor u kompleksu ‘Promenade’ nije na prihvatljiv i zadovoljavajući način rešio pitanje podzemnih voda čime je, imajući u vidu položaj i veličinu objekta, stvorio potencijalno vrlo ozbiljne probleme sa prekidom vodenih tokova, ispiranjem tla i zagušenošću gradskih odvodnih kanala“, rekao je Novaković.

Ti problemi, po njegovim rečima, neće odmah biti vidljivi, ali je nemoguće da ih ne bude na srednji i duži rok. Nije moguće da se u dužem vremenskom periodu iz tla ispod „Promenade“ konstantno izvlači toliko vode i da se prebacuju u odvodne kanale, a da nema nikakvih posledica. Razumljiv je interes vlasnika „Promenade“ da taj centar radi i da otplaćuje nesumnjivo značajna ulaganja, ali se moraju poštovati i zakoni i javni interes.

Državni organi i institucije su dužne da štite taj javni interes, a ukoliko inspekcijski organi ne obave nadzor i ne utvrde kakvu to dozvolu posle isteka važenja privremene dozvole ima „Promenada“, biće jasno da oni taj svoj zadatak ne izvršavaju. Iz PO DS za Vojvodinu su „kao običnu zamenu teza“ odbacili navode gradske vlasti u Novom Sadu i „Promenade“ o ugradnji sistema za prečišćavanje podzemnih voda koje se izvlače iz tla ispod tog kompleksa.

U Zakonu o planiranju i izgradnji, Član 157. Stav 2., izričito piše da „probni rad može trajati najduže godinu dana“, a taj rok, odnosno period važenja privremene upotrebne dozvole na osnovu koje je „Promenada“ lane otvorena, istekao je 15. novembra, što znači da ne postoji pravni osnov da se izda nova privremena dozvola i produžava period probnog rada, navedeno je u današnjem saopštenju DS. Problem sa podzemnim vodama u „Promenadi“ nije u sastavu vode, već u tome što se ta voda uopšte ispumpava iz tla, kao i promeni projekta na osnovu kojeg je investitor dobio građevinsku dozvolu za početak izgradnje „Promenade“.

U samoj gradnji tržnog centra je trebalo pomoću ojačanih temelja i temeljne ploče, te odgovarajuće hidroizolacije, obezbediti da voda ne prodire u donje nivoe objekta, a ne, verovatno zbog uštede, pribeći rešenju u kojem se voda danonoćno izvlači iz zemlje i prebacuje u gradsku atmosfersku kanalizaciju, stav je stručnog tima inženjera PO DS specijalizovanih za hidrogradnju i meliorizaciju. Demokratska stranka konstatuje da „tobožnje testiranje nove opreme ne može biti razlog za izdavanje nove privremene upotrebne dozvole jer zakon takvu mogućnost uopšte ne predviđa.

To automatski znači da je i nova dozvola, ukoliko je stvarno izdata, pravno potpuno ništavna, navwedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari