DS: Lokalna vlast krši zakon i diskriminiše medije u Kragujevcu 1Foto: Pixabay/350543

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Kragujevcu je danas ocenio da je „sramota za aktuelnu vlast u državi“ što je dozvolila da vlast u tom gradu „krši zakon“ i već pet godina ne raspisuje konkurs za medije, ali i „diskriminiše redakcije koje rade profesionalno“.

U saopštenju kragujevačke DS se navodi da je nepojavljivanje nedeljnika „Kragujevačke“ juče na kioscima takođe „velika sramota“ za grad Kragujevac, koji je „kolevka novinarstva“, ali sramota je i za aktuelnu državnu vlast jer je „dozvolila da se u tom gradu ne raspisuje konkurs za medije“.

„Politička volja i samovolja je zamenila pravnu državu, a nasilje i strah su zamenili aktivizam i borbu za sprovođenje zakona“, piše u saopštenju.

DS smatra da je ugroženo pravo građana da budu objektivno, istinito i pravovremeno informisani, te i da „biraju kome da veruju: jedinom elektronskom mediju koji građani, iako je to u suprotnosti sa zakonom, iako ih niko nije ni pitao, izdašno finansiraju“ – RTK, ili da veruju jedinom nedeljniku u Kragujevcu – „Kragujevačkim“ kojih juče nije bilo na kioscima.

DS navodi da je zbog političkih pritisaka u Kragujevcu „veoma teško izvodljivo“ da od reklama i oglasa žive „redakcije od integriteta koje profesionalno obavljaju svoj posao“.

Demokrate upozoravaju da su mediji u Kragujevcu „izloženi diskriminaciji, jer ih aktuelna gradska vlast onemogućava da rade u skladu sa pravilima profesije“.

Na skupove koje organizuje lokalna vlast pozivaju se odabrani i samo oni dobijaju izjave i informacije, dok „zahtevi profesionalnih novinara nailaze na ćutanje administracije“.

Napominje se da se sa sednica Gradskog veća novinarima samo prosleđuju saopštenja.

Gradski odbor Demokratske stranke pruža punu podršku redakciji „Kragujevačkih“ i svim drugim profesionalnim novinarima u borbi za nezavisnost i slobodu medija, i za poštovanje zakona što je suština demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari