DS: Niska ocena EU za vlast u Srbiji 1Foto: Preentscreen RTV

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da su nadležni u Evropskoj uniji nisko ocenili učinak vlasti u Srbiji na suzbijanju korupcije i da je vlast postigla rezultat zbog kojeg Evropa Srbiju vraća na „popravni“.

U saopštenju se navodi da proklamovani ciljevi vlasti, koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na suzbijanju korupcije nisu sprovedeni, a da zakonodavna i izvršna vlast ugrožavaju nezavisnost sudstva, da je visok nivo korupcije u državnim preduzećima i da je kvalitet državne birokratije nizak.

„U Srbiji, mimo kamera i govornica, postoji prilično indiferentan odnos zvaničnika prema korupciji, građani su obeshrabreni negativnim iskustvima – ili ne veruju da će prijavljivanje proizvesti bilo kakav efekat, ili strahuju da će prijavljivanje korupcije dovesti do represije nad onima koji su je prijavili“, naveo je DS u saopštenju. DS zahteva od vlasti da uvaži i sprovede preporuke tela Saveta Evrope (GRECO). „Smatramo da je veoma važno da se javnost u Srbiji upozna sa veoma zabrinjavajućom pokazateljima, jer najznačajniji antikorupcijski potencijal svakog društva predstavlja upravo rešenost njegovih građana da žive u slobodnom i uređenom društvu“, naveo je DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari