DS podneo predlog za razrešenje Vjerice Radete 1Foto: printscreen rtv

Poslanici Demokratske stranke (DS) uputili su predsednici Skupštine Srbije zvaničan predlog za razrešenje poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete sa mesta potpredsednice parlamenta zbog, kako su naveli, nedopustivog govora mržnje prema žrtvama iz Srebrenice.

„Nedopustivi govor mržnje kojim je prekršen član 49 Ustava Srbije kojim se zabranjuje izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje, svirepim vređanjem žrtava Srebrenice, Vjerica Radeta je ugrozila ugled i narušila dostojanstvo Narodne Skupštine Republike Srbije, navodi DS u obrazloženju predloga.

Predlog za njeno razrešenje potpisalo je 60 poslanika iz DS, Socijaldemokratske stranke, Narodne stranke, Dosta je bilo, poslaničkog kluba Slobodni poslanici, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, stranke ministra Rasima Ljajića Socijaldemokratske partije Srbije, Klub samostalnih poslanika, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Obrazloženje predloga je na konferenciji za novinare u parlamentu pročitao šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić. On je rekao da je reakcija važna, jer se govor mržnje preliva na čitavo društvo kao i da je važna i zbog ukupnih odnosa u regionu i  naveo da očekuje da kada inicijativa stigne na dnevni red i ostale poslaničke grupe podrže, jer će time pokazati svoj vrednosni stav.

DS u predlogu navodi da se „relativizacija zločina i atmosfera mržnje ne mogu se tolerisati“.

„Relativizacija zločina, revizija istorije i atmosfera mržnje ne mogu se tolerisati, a još manje podsticati od strane nosilaca najviših političkih funkcija u državi. To posebno važi za instituciju Narodne skupštine koja je demokratska i koja predstavlja sve građane Srbije“, navodi DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari