DS: Smena Stojkovića direktno mešanje politike u nauku 1Foto: Fonet/DS

Demokratska stranka (DS) osudila je danas smenu šefa Katedre za matične ćelije na medicinskom fakultetu u Kragujevcu Miodraga Stojkovića i ocenila da je to još jedno „najdirektnije i najbezočnije“ mešanje politike u nauku.

U saopštenju se navodi i da je to posledica poistekla iz tvrdnje ministra prosvete Mladena Šarčevića o beznačajnosti „svih umnih i časnih ljudi sa imenom i delom“.

„Srpska napredna stranka, nažalost, ima monopol svih sredstava nasilja i svojom vlašću stvaraju košmar tiranije, zato je važno da nauka ostane oblast koju siromaštvo duha ne dodiruje, odakle počinje budućnost i razumevamo prošlost. DS ne brani eminetnog naučnika zbog njegove društvene angažovanosti, ideološke svesti, političke pripadnosti DS, već zbog potrebe da se zaštiti i dobije univerzalno poštovanje znanje i stvaralaštvo“, navodi se u saopštenju. DS je ocenila da lični i subjektivni razlozi i politički interesi ne smeju biti opredeljujući u odlukama o smenjivanju i postavljenju u obrazovnim i naučnim institucijama.

„Neće Stojković biti manje vredan naučnik i delatnik ako ga smena sa mesta šefa Katedre koju je utemeljio, mi, kao društvo i država bićemo manje vredni ako to ćuteći dopuštamo“, navdi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari