DS: Sporazum je neobičan dokument 1Foto: Demokratska stranka

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine, potpisan u Vašingtonu, „neće doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije, ali će verovatno otvoriti niz novih problema, sa kojim se Srbija do sad nije suočavala u nastojanju da na prihvatljiv način reši kosovski spor“.

„Reč je o neobičnom dokumentu, kakav verovatno nije viđen u istoriji diplomatije, jer se u njemu nalazi niz logički nepovezanih stavki, među kojim su i premeštanje ambasade u Izraelu u Jerusalim i još neke koje uopšte nisu povezane sa suštinom spora“, navodi u saopštenju DS.

Ta stranka smatra kako se „bez bojazni da se pretera u oceni, može reći da je novi sporazum koji je potpisan u Vašingtonu, na žalost, još jedno svedočanstvo o upotrebi diplomatije za unutarpolitičku stranačku kampanju umesto za ostvarivanje državnih spoljnopolitičkih ciljeva“.

Potpisani dokumenti su nazvani „sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa“, ali se u usaglašenom tekstu uglavnom ponovo navode stavke iz čitavog niza sporazuma koji su još ranije potpisani, smatra DS, uz ocenu da se time „zamagljuje istina da novih elemenata koji se tiču ekonomije ima vrlo malo“.

„Jedini novi elementi u normalizaciji ekonomskih odnosa su oni kojim se studija izvodljivosti o deljenju jezera Gazivode, kao pouzdanog izvora vode i energije, prepušta Ministarstvu energetike SAD. Navodi se takođe da će strane sarađivati u vezi izgradnje zajedničkog prelaza u Merdaru i da će Priština pristupiti ‘mini-šengenu’, sistemu koji je još na nivou ideje i koji nije zaživeo u stvarnosti“, ukazala je DS.

Činjenica da je za ovakve skromne rezultate sporazuma, za koji nema garancije da će zaživeti, bilo potrebno angažovanje SAD, predstavlja samo još jedan dokaz da strane nisu sposobne da se dogovore o životnim pitanjima bez posrednika sa autoritetom, navodi DS, naglašavajući da se Sjedinjene Države „sa svoje strane nisu ni na šta obavezale, a finansijske institucije koje predstavljaju podršku još ranije propisanim projektima su pre svega kreditne institucije, što ne znači da će finansirati te projekte pre realne studije izvodljivosti“.

Demokratska stranka ponovo ističe da su pregovori i sporazumi nasumnjivo najbolji put rešavanja političkih sporova, a da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u interesu svih zainteresovanih strana. Sporazum u Vašingtonu, međutim, koncipiran je tako da bude od koristi domaćinu, a da potpisnicima ne nanese štetu na unutrašnjem planu, smatra DS.

„Očigledno želeći da bude od koristi američkom predsedniku Trampu u njegovoj novoj izbornoj kampanji, Vučić je pristao da se u tekstu sporazuma nađu i stvari koje mogu biti štetne po Srbiju na međunarodnom planu, a pre svega u odnosima sa Evropskom unijom. Umesto normalizacije odnosa u regionu i učvršćivanja položaja Srbije u svetu, Aleksandar Vučić već osam godina koristi “kosovsko pitanje” isključivo za održavanje međunarodne podrške njegovoj ličnoj vlasti“, ocenila je DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari