DS: Tužilac da kaže za koje delo tereti uzbunjivača iz valjevskog Krušika 1Foto: Demokratska stranka/Ds.org.rs

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od Republičkog javnog tužilaštva da hitno odgovori koje krivično delo stavlja na teret A.O, uhapšenom uzbunjivaču iz valjevske fabrike „Krušik“, za kojeg se pretpostavlja da je omogućio objavljivanje informacije o umešanosti oca ministra policije Nebojše Stefanovića u trgovinu naoružanjem.

„Takođe, važno je znati zašto je određen pritvor u trajanju od 30 dana i zašto je nakon žalbe tužilaštva promenjena odluka sudije koji je prvo odredio kućni pritvor za optuženog A.O, da bi kasnije tu odluku preinačio. O ovom slučaju DS će obavestiti i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava“, navodi se u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da Srbijom vlada veliki strah i da se to najbolje vidi po tome što je javnosti trebalo 20 dana da sazna da je uzbunjivač iz Valjeva uhapšen i da mu je određen pritvor.

„Niti porodica, niti advokat nisu očigledno smeli da saopšte javnosti šta se desilo i zašto je A.O. uhapšen. Ovo potvrđuje ono što DS već godinama govori da živimo u zemlji bez zaštite i vladavine prava. Zato u solidarnosti sa uhapšenim pozivamo naše članice i članove da se prikuljuče građanskom protestu ispred kapije Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici“, dodaje se.

DS je ocenila da je tužilaštvo grubo prekršilo Zakon o zaštiti uzbunjivača jer po zakonu nijedan dokument ne može biti proglašen tajnim ako se time prikriva neko krivično delo.

„Objavljivanje podataka kojima je potvrđeno da je Branko Stefanović, otac Nebojše Stefanovića potpredsednika Vlade i ministra policije, bio predstavnik privatne firme u poslovima trgovine oružjem sa državnom firmom trebalo je da bude povod za reagovanje tužilaštva i preduzimanje istražnih radnji. Ovaj posao je izazvao uznemirenje javnosti jer se radi o slučaju sa enormnom zaradom jedne privatne firme i mogućom korupcijom i trgovinom uticajem“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari