Jučerašnja druga runda pregovora Demokratske stranke i koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije završena je bez dogovora o formiranju nove vlade.
Osim dobre volje da se nastave pregovori, juče u centrali DSS gde su se susreli predstavnici stranaka, nije bilo ni ozbiljnijih pomaka u pravcu dogovora.

Jučerašnja druga runda pregovora Demokratske stranke i koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije završena je bez dogovora o formiranju nove vlade.
Osim dobre volje da se nastave pregovori, juče u centrali DSS gde su se susreli predstavnici stranaka, nije bilo ni ozbiljnijih pomaka u pravcu dogovora.
Potpredsednik DSS Dragan Jočić, ipak je rekao „da smo bliži formiranju vlade nego novim izborima“. Potpredsednik DS Dušan Petrović je ocenio da „takozvani šesti princip o podeli odgovornosti ima premisu koja ga čini neupotrebljivim jer je Boris Tadić već preuzeo odgovornost kao predsednik države“.

SPS: Ili dogovor ili novi izbori

Čačak – Poslanik SPS Rajko Baralić izjavio je da očekuje da stranke koje pregovaraju o formiranju nove vlade danas ili sutra postignu dogovor ili da se raspišu novi izbori. Na konferenciji za novinare u Čačku, Baralić je optužio stranke koje pregovaraju o formiranju vlade da se ponašaju neodgovorno i da im je „jedini problem kako da podele mesta u novom kabinetu“. Prema Baralićevoj oceni, pozicija Božidara Đelića, kandidata DS za premijera, je „nemoguća misija“.

– Ili će Đelić biti premijer ili neće biti ništa, jer ne može biti ministar finansija ako Koštunica bude premijer, izuzev ako se nisu dogovorili da on bude vicepremijer i da pokriva resor finansija, što bi bio jedini častan izlazak DS i Đelića iz ove priče – ocenio je Baralić.

Ako bi se stranke unapred dogovarale o predsedničkom kandidatu, to bi, smatra Petrović, značilo „nedopustivo urušavanje temeljnih principa ustavnosti“, jer predsednika neposredno biraju građani, a ne partije. Petrović je naglasio da bi u slučaju eventualnog drugog kruga izbora za predsednika Srbije, DS „sa sigurnošću podržala demokratskog kandidata“. „Potpuno je jasno“, kaže Petrović, da će Tadić biti kandidat DS za predsednika Srbije i da će „pobediti u prvom krugu“.
Odbijajući „šesti princip“, DS je juče u pregovore uvela „nulti princip“. Petrović je pojasnio da to znači da stranke koje bi činile buduću vladu Srbije raspuste na lokalnom nivou sve „neprincipijelne koalicije“, a to su za DS one sa radikalima i socijalistima, kako bi te dve stranke bile „poslate u prošlost“. Petrović je dodao da je DS već bila donela takvu odluku.
Jočić je rekao da u mnogim lokalnim samoupravama postoji haos, a da je stav DSS i NS da se to stanje, izazvano postojećim zakonom, može prevazići donošenjem novog održivog zakona i seta zakona koji bi uveo red u ovu oblast. On je odbio „nulti princip“ insistirajući na „konsenzusu i dogovoru“.
Drugi predlog DS juče je bio da se odmah krene na „operacionalizaciju“ prvih pet principa oko kojih postoji dogovor, a to su integracija Srbije u EU, završetak saradnje sa Haškim tribunalom, politika za različite scenarija raspleta oko statusa Kosova, ekonomska politika i borba protiv kriminala i korupcije.
Petrović je rekao da je strah G17 Plus da će izgubiti pozicije uzročnik postavljanja „šestog principa“. On je izneo stav da treba intenzivirati pregovore, te najavio da će DS odmah uputiti poziv G17 Plus da bi, kako kaže Petrović, videli „šta tišti Dinkića“.
S druge strane, Jočić je rekao da će DSS do kraja nedelje pozvati na sastanak DS i G17 Plus i da bi na tom sastanku tri strane trebalo da se raščiste sve nedoumice. Kako je rekao Petrović, juče nije bilo razgovora o personalnim rešenjima nove vlade.
Jočić smatra da ne bi bilo dobro da buduća vlada na predsedničke izbore izađe sa dva kandidata. On je uveren da vladu mogu da sastave samo DS – NS, DS, G17 Plus i manjinske liste. „Učinićemo sve da se formira vlada“, rekao je Jočić, dok je Petrović na isto pitanje odgovorio: „Što pre – to bolje“.
U delegaciji DS pored Petrovića su bili i kandidat za premijera ove stranke Božidar Đelić, potpredsednik stranke Dragan Šutanovac i predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović. Pored Jočića, DSS je predstavljao potpredsednik stranke Vladeta Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari