DS: Vlast sistematski guši slobodu medija 1Foto: Preentscreen RTV

Demokratska stranka osudila je sve nadležne, koji su nečinjenjem i neažurnošću, novosadski Kanal 9 doveli do ruba opstanka, a direktorku ove televizije, Maju Pavlović, koja glađu štrajkuje već 17 dana, boreći se za pravdu, životno ugrozili, saopštila je ta stranka.

Kako se navodi u saopštenju, pet godina se ne rešavaju tužbe Maje Pavlović, kojima osporava zakonitost taksi i naknada koje država naplaćuje lokalnim i regionalnim emiterima.
Iz DS-a dodaju da je ovakvim i sličnim pritiscima u tišini ugašeno 125 medija u Srbiji, a Kanal 9 je odlučio da ne ćuti.
 Vlast sistemski guši slobodu medija, pomaže opstanak samo prorežimskih glasila u službi sopstvene propagande, ali  ne poštuje ni  Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, kojom se građanima garantuje  suđenje u razumnom roku i pravo na rad, navodi se u saopštenju.
Kako se ističe, to što je vlast gluva, nema i neažurna ne iznenađuje, ali je za Demokratsku stranku  neverovatan podatak da dva javna servisa u Srbij, RTS i RTV nisu pokazali ni trunku etičnosti i profesionalne solidarnosti sa koleginicom, čija žrtva nije samo u cilju rešavanja ličnog problema.
DS dodaje da su zahtevi Maje Pavlović usredsređeni ka iznalaženju sistemskog rešenja, neophodnog za profesionalniji odnos snaga u medijskom prostoru.
„Za nas kao stranku socijal – demokratske orijentacije, zalaganje i principijentost direktorke novosadskog Kanala 9 za pravedno i  zakonito rešenje koje doprinosi medijskom pluralizmu, svakako je angažman vredan poštovanja. Bez rezerve je u tome podržavamo, ujedno izražavajući zabrinost za njeno zdravlje i posledice koje može izazvati višednevno gladovanje“, zaključuju iz DS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari