DSK zahteva održavanje vanredne sednice Skupštine za izbor Vlade 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Šef Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arben Gaši je objavio da su podneli zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova za subotu 2. maja.

„Informišem vas o zahtevu DSK i poslanika koji su nas podržali za održavanje vanredne sednice u subotu, u 13 časova gde će jedina tačka dnevnog reda biti izbor Vlade Kosova“, rekao je Gaši okupljenim novinarima ispred zgrade Skupštine Kosova.

Rekao je da imaju potpise 61 poslanika, da imaju više glasova od toga, ali da su zahtev za sednicom potpisali 61 poslanik.

Predsednik Kosova Hašim Tači je je danas oko 16 sati potpisao ukaz o novom mandataru za sastav nove Vlade Kosova, Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveta Kosova.

Tači je objavio da je od predsednika Isa Mustafe danas dobio pismo kojim ga obaveštava da prihvataju sve uslove za imenovanje premijera Kosova, da su obezbedili potreban broj glasova i da je shodno tome potpisao ukaz o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastav nove Vlade Kosova.

Mandatar ima na raspolaganju 15 dana da pred Skupštinom predstavi program i sastav vlade.

Odmah nakon objavljivanja ukaza predsednika Tačija, Samoopredeljenje je podnelo Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti ukaza.

Šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova, Redžep Seljimi i potpredsednica Skupštine iz tog pokreta Arberie Nagavci predali su danas u Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu ustavnosti dekreta predsednika Kosova Hašima Tačija za mandatara nove Vlade Kosova, Avdulaha Hotija.

„Ne slučajno u ovo vreme kada se završava radna nedelja, jer je sutra praznik, predsednik se zajedno sa saradnicima pobrinuo da Ustavni sud i administraciju nađe na spavanju, zbog službenog praznika. Naravno nas ne može da nađe na spavanju i još jednom ističemo da, oni koji pokušavaju da iskoriste ovu situaciju ova tri dana odmora, pokazuju da oni gaze Ustav“, kazao je Seljimi novinarima.

Ovde smo da još jednom pokažemo da nećemo stati u odbrani Ustava i ustavnosti, demokratiju i Republiku Kosovo, kazao je Seljimi i dodao da je ovo jedan u nizu neustavnih poteza predsednika Kosova.

Rekao je da očekuju pravičnu odluku Ustavnog suda i da „nisu ovde sa predrasudom da će sud doneti nepravičnu odluku“.

Potpredsednica Nagavci je rekla da su u službi Skupštine Kosobva ukaz predsednika Tačija primili 5 minuta pre završetka radnog vremena, tačno u 15.55 minuta.

U daljem postupku ukaz predsednika se dostavlja sekretarijatu Skupštine Kosova kojem je istovremeno dostavlja i zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj će se glasati o novoj Vladi u trenutku kada se za to obezbede 40 potpisa.

Nakon dobijanja zahteva predsednica parlamenta i predsedništvo imaju 48 sati vremena da odrede datum održavanja sednice na kojoj će se izabrati nova Vlada.

Današnja Koha ditore je najavila mogućnost da predsednik Kosova Hašim Tači i Demokratski savez Kosova (DSK) tokom vikenda organizuju izbor nove Vlade, u vremenu kada ne radi Ustavni sud, kako bi se onemogućilo podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti dekreta predsednika Kosova.Tako je za dnevnik izjavio dobro informisani izvor, dodajući da bi time omogućili glasanje za novu Vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem, pre nego što Ustavni sud bude mogao da donese privremenu meru koja bi blokirala glasanje takve vlade.

Takav scenario bi mogao da počne da se primenjuje danas, nakon završetka radnog vremena, pošto je petak neradni dan i Ustavni sud ne radi do ponedeljka.

Ako bi se pokušalo da se takav scenario ostvari, onda bi predsednik Tači danas posle radnog vremena trebalo da potpiše ukaz o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastav nove Vlade Kosova, piše Koha ditore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari