DSS izostaje sa portesta zbog govornika 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Gotovo sve opozicione poslaničke grupe u Skupštini Srbije pozvaće svoje pristalice da u subotu bez stranačkih obeležja dođu na skup „Stop krvavim košuljama“.

Demokratska stranka Srbije to ipak neće učiniti zbog najavljenih govornika sa čijim se političkim stavovima ne slažu, dok se u odgovoru Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića našem listu navodi da PSG ne učestvuje u organizaciji ovog skupa.

„Od samog osnivanja PSG ukazuje na opasnost političkog nasilja koje je svoj najgori oblik dostiglo ubistvom Olivera Ivanovića. Podržavamo i solidarišemo se sa svima koji trpe bilo koji oblik nasilja“, navodi se u odgovoru PSG. Iz ovog udruženja je najavljeno i da će danas (petak) da se održi njihovo redovno 26. okupljanje petkom ispred Predsedništva Srbije, ovaj put sa pitanjem „koliko ti je televizija dovoljno“.

Savez za Srbiju, koji je neformalni organizator ovog protesta, kako nam je rečeno, nije niti će slati pozive političkim opcijama jer skup nije stranački.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd za naš list kaže da je ova inicijativa, iako ne učestvuje u organizaciji ovog protesta, osudila i pozvala građane da u protestu učestvuju.

– Iskazujemo solidarnost i podršku za sve žrtve ovog kriminalnog režima. Očito da nas čeka sve veća radikalizacija metoda, i uvođenje novih nasilnih sredstava kojima se bore za očuvanje svog položaja – kaže Lazović.

U SDS nam je rečeno da će učestvovati u protestima i da pozivaju svoje pristalice da se okupe. Aleksandar Stevanović iz Pokreta centra za Danas navodi da su oni protiv nasilja u politici, kao i u svim sferama života.

– Naši članovi i simpatizeri su dovoljno politički pismeni da znaju da treba podržati svaku borbu protiv nasilja. Ja lično iz privatnih razloga neću biti u Beogradu na dan protesta – navodi Stevanović.

I Velimir Ilić, lider Nove Srbije, nije siguran da li će zbog obaveza prisustvovati protestu, ali kaže da će svoje simpatizere pozvati da to učine.

Na društvenim mrežama Nova stranka Zorana Živkovića takođe poziva članove i simpatizere da dođu i da se „naprednom“ nasilništvu suprotstave civilizovano. U DSS nam je rečeno da podržavaju svaku borbu protiv nasilja. Podsećaju i da su bili prisutni na konferenciji za novinare posle napada na Borka Stefanovića kao i na tribini u Kruševcu koja je usledila. „Međutim, neki od ljudi koji će govoriti na najavljenom skupu u Beogradu, ne samo da nisu apolitični, već imaju stavove koji su u potpunosti suprotni stavovima za koje se zalaže novi DSS. To naše odsustvo ne znači da nećemo u budućnosti sarađivati sa svim opozicionim strankama kada su u pitanju medijski i izborni uslovi, i uopšte nivo demokratije u Srbiji“, navode u DSS.

Građani bi prema planu trebalo da se okupe u 18 sati u subotu na platou ispred Filozofskog fakulteta odakle će početi šetnja. Neće govoriti političari već javne ličnosti. Kako smo već pisali, to bi trebalo da budu glumci Sergej Trifunović i Mira Karanović, kao i košarkaški trener Duško Vujošević. Skup je organizovan povodom napada na Borka Stefanovića, jednog od lidera SZS.

Vučić: Policije neće biti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče na televiziji Pink da opozicija može da organizuje proteste i šetnje na ulicama, koliko hoće, ali da „nikoga tući neće“. „Oni da šetaju mogu 300 godina i lepo je dok šetaju. Biće više prodatih koka-kola, piva, kokica, za koje se plaća PDV, a ako bilo ko krene u nasilje, nasilja neće biti“, rekao je Vučić. Najavio je da neće da ih prima, jer neće da sluša gluposti. „Nisam veliki lider kao Makron. Nemam vremena za gluposti. Moram da radim svoj posao. Da se dodvoravam, ulizujem neću“, naglasio je on. Kako je istakao, ako se krene u nasilje, za to će se odgovarati. „Da šetate možete sto miliona godina. Nemam problem sa šetnjama. Baš me briga da li vas je hiljadu ili milion. Policije neće biti. Zaustavljajte saobraćaj, maltretirajte ljude, ali ako počnete da bijete, to neće biti dozvoljeno. Neće tući nikoga. Ne zato što oni neće, već što im neko neće dozvoliti“, kazao je Vučić. On je, na konstataciju da je opozicija videla proteste u Francuskoj, pa sada organizuje šetnju u Beogradu, odgovorio „videla žaba da se konj potkiva, pa bi i ona da se potkiva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari