DSS: Ne može i Kosovo i Evropa 1Foto: DSS

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da je nemoguće voditi politiku “I Kosovo i Evropa“ i dodao da je DSS još pre 10 godina to govorio, jer Evropska unija kao uslov za ulazak traži priznanje nelegalno progla šene nezavisnosti.

Vuk Jeremić, Dačić, Tadić su godinama pričali i Kosovo i Evropa, a ako bi današnja vlast u Srbiji i Vučić priznali nezavisnost Kosova, omogućili bi da to više ne bude nelegalna secesija, rekao je Jovanovi gostuju i u emisiji Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine.

On je zapitao predsednika Srbije kada će izaći sa svojim planom za rešenje kosovskog pitanja i upozorio da ko krene u priznanje nezavisnosti Kosova moraće da snosipored istorijske i krivičnu odgovornost.

Lider DSS je ocenio da Vučić danas plaši građane Srbije sa ciljem da se „skuva žaba“, to jest da se javnost natera da prihvati priznavanje kosovske nezavisnosti kao neminovnost.

Vlada Srbije, koju je predvodio DSS, podsetio je, još 2007. godine odbila je Išingerov predlog o sporazumu koji bi bio sličan sporazumu dve Nemačke, a po kome bi Kosovo dobilo mesto u UN.

Ako Vučić prihvati secesiju, niko neće moći sutra da spreči Kosovo i Albaniju, kao tada dve suverene države, da se ujedine, dodao je Jovanović.

Predsednik DSS je potvrdio da se nedavno sastao sa liderom Saveza za Srbiju Draganom Đilasom i ponovio da je DSS otvoren za razgovore o saradnji.

Politika mora da bude na prvom mestu u tim razgovorima, i zato ohrabruju skoršnje izjave Đilasa i Nikole Jovanovića iz Narodne stranke, po pitanju Kosova, istakao je Jovanović.

On je naglasio da Srbija po pitanju evropskih integracija kasni tri decenije i dodao da EU danas nije isto što je bila i početkom 2000. godina.

Za rešavanje problema korupcije u Srbiji, bolje školstvo, zdravstvo, uklanjanje divljih deponija – nisu nam potrebni ni EU ni Ruska Federacija, već to treba sami da rešavamo“, zaključio je lider DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari