DSS: Pakt protiv Srbije postoji odavno 1Foto: EPA PHOTO/BELGA/NATO HO/dap-hh

Demokratska stranka Srbije saopštila je da je teško razumeti iznenađenje i burne reakcije srpskih zvaničnika na izjavu Envera Hodžaja da vodi razgovore o stvaranju regionalnog pakta protiv Srbije.

Odavno je poznato da pakt protiv Srbije postoji i on u neformalnom obliku obuhvata ne samo pojedine države regiona, već sve one koje su učestvovale u NATO agresiji na Srbiju, koje su priznale nezavisnost Kosova, u međunarodnim organizacijama glasaju na štetu interesa Srbije i od nje zahtevaju da prihvati da je u Srebrenici izvršen genocid, navodi se u saopštenju.

Demokratska stranka Srbije ukazuje da su tom krugu zemalja pridruženi svi oni u Srbiji koji se aktivno zalažu, ili prećutno prihvataju odricanje Srbije od dela svoje teritorije, odnosno secesiju Kosova, u celini ili pretežnom njegovom delu.

Otuda su oštra reagovanja na kasnije demantovanu izjavu Hodžaja nepotrebna isto onoliko koliko je neophodna promena odnosa i oblika saradnje sa državama koje svojom politikom ugrožavaju vitalne interese, poručila je DSS.

Da podsetimo, potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj izjavio je za portal Antena M da nikada nije pomenuo, u intervjuu koji je dao za zagrebački Večernji list, stvaranje bilo kakvog pakta protiv Srbije.

Posle autorskog teksta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, u kojem je rekao da mu je predsednik Srbije dao nepristojnu ponudu – predloživši, kako kaže, da Srbija prizna Kosovo u zamenu za deo teritorije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je da se ikada video sa Haradinajem i da je sa njim pričao o podeli Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari