Duraković: Za Vučićevu bezbednost bi morala da garantuje BiH 1Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Niko ni iz jedne vlade sveta nije dobio poziv na komemoraciju u Potočarima, jer smo odlučili da od prošle godine ne šaljemo pozive nikome – kaže za Danas Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

On je na pitanje našeg lista da li je neko iz Vlade Srbije dobio poziv da prisustvuje komemoraciji u Potočarima 11. jula, rekao da Organizacioni odbor samo šalje obavesti o tome šta se dešava tog dana u Srebrenici.

– I to, manje više, svi znaju. Mi smo domaćini, i svako onaj ko nije obuhvaćen zaključkom Organizacionog odbora od prošle godine, u kome je odbor bio izričit da oni koji ne priznaju sudom utvrđen genocid, nisu poželjni, jer im ne možemo garantovati ugodnost, s obzirom na to da unose nervozu u građane. Tome smo bili svedoci 2015. godine – ističe Duraković za Danas.

Podsetimo, pre dve godine, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut je tokom komemoracije u Potočarima. On je neposredno pre odlaska u Srebrenicu na komemorativni skup negirao da se u Srebrenici dogodio genocid, što je stanovište koje nije ni dan danas promenio.

Na pitanje šta bi se dogodilo ukoliko bi Aleksandar Vučić ove godine imao nameru da prisustvuje obeležavanju genocida, Ćamil Duraković je rekao da bi u tom slučaju država BiH morala da preuzme odgovornost.

– Onda bi država Bosna i Hercegovina, na tom nivou, dakle, morala da preuzme odgovornost za njegovu bezbednost i ugodan boravak – kaže predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 22 godine od genocida u Srebrenici.

On, međutim, kaže da što se njega lično tiče, on nema problem sa tim.

– Što se lično Ćamila tiče, svako onaj ko želi da se pokloni žrtvama i dođe, a da je iskren, nemam problem sa tim. Da je iskren, a ne da dolazi politički, zbog sebe i tome slično – zaključuje sagovornik Danasa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Vlada tek treba da odluči ko će u ime Srbije ići u Potočare 11. jula na komemorativni skup, povodom obeležavanja 22 godine od genocida u Srebrenici. Ona je istom prilikom rekla i da je potrebno napomenuti da je vlada dala pet miliona evra za razne projekte u Srebrenici.

Na pitanje kada će Vlada doneti tu odluku, juče nam je u kabinetu Ane Brnabić rečeno – u narednom periodu. Sagovornici našeg lista nisu hteli da preciziraju kada će to tačno biti.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović potvrdio da će ove godine prisustvovati komemoraciji u Potočarima, ali je dodao i da bi bilo poželjno da premijerka Ana Brnabić ode, odnosno da ako ona bude donela odluku o svom prisustvu, onda on neće ići, jer će Srbija imati svog predstavnika.

Ćamir Duraković potvrdio je danas za N1 da će Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana prisustvovati 11. jula na komemorativnom skupu u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari