Dušan Janjić: Istraga ide ispred medija i političara 1Foto: Fonet/Ap

– Nakon što je Ministarstvu pravde Vlade Srbije dostavljena dokumentacija u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija pravda“, Beograd može da pokrene sopstveni postupak – proveri, dopuni ili ospori nalaze iz Prištine.

Čini mi se da u četiri paketa informacija koje su stigli nema ničeg spornog, osim mogućeg različitog političkog tumačenja ponašanja srpskih policajaca iz KPS, koji su loše obradili mesto ubistva tokom uviđaja – da li su namerno ili po inerciji radili aljkavo. U svakom slučaju važno je da je počela saradnja Beograda i Prištine u istrazi Ivanovićevog ubistva – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Hijazi Redže, jedan do dvojice tužilaca koji vode istragu o Ivanovićevom ubistvu, izjavio je tokom vikenda da „zbog sumnje da nisu valjano zaštitila mesto zločina, privedena su dva pripadnika Kosovske policije iz stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice“. On je za prištinski portal Kallxo rekao da je policajcima, čija imena nije saopštio, određen pritvor u trajanju od 48 sati, zato što nisu valjano zaštitili mesto zločina neposredno posle ubistva Olivera Ivanovića“, preneo je RTS.

Redže se oglasio pošto je Ministarstvo pravde Srbije saopštilo da su preko Euleksa Beogradu dostavljeni „obdukcioni nalaz i zapisnik sa uviđaja“ koji će biti prosleđeni Tužilaštvu za organizovani kriminal. Pozivajući se na izjavu ministra pravde u Vladi Kosova Abeljarda Tahirija, prištinski mediji javili su da su Beogradu poslati: „izveštaj o obdukciji, balistički nalaz i izveštaj i fotografije s lica mesta“.

Nebojša Stefanović, srpski ministar policije, izjavio je juče za RTS da je „obavešten da su neke informacije o Ivanovićevom ubistvu stigle do srpskog Ministarstva pravde“, ali da „nije video ništa značajnije.

– Ne bih želeo da danas bilo šta bude važnije od priče o našim ljudima sa Kosova i Metohije, čije lice Srbija treba da vidi, a sutra i svaki drugi dan i malo kasnije mogu odvojeno da vam odgovorim na pitanja o razmeni informacija između Beograda i Prištine u istrazi ubistva Olivera Ivanovića – rekao je juče gostujući na TV N1 Marko Đurić, šef vladine Kancelarije za KiM, koji je u subotu primio grupu kosovskih Srba, kojima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle Ivanovićevog ubistva obećao pomoć na skupu u Lapljem Selu.

Kancelarije za KiM je dodatno obavestila N1 da „još ne znao šta je stiglo“ iz Prištine u Ministarstvo pravde Srbije. Informacije o detaljima istrage Ivanovićevog ubistva nema ni njegova SDP. Ksenija Božović, zamenica predsednika ove Inicijative, kaže za Danas da se Ivanovićevi saradnici „obaveštavaju iz medija, iz kojih su čuli i za hapšenje dvojice pripadnika KPS“. Ona napominje da u SDP „žele na veruju da istražni organi zaista rade svoj posao“.

Povodom raznih sumnji i spekulacija da istraga radi na zataškavanju, a ne na rasvetljavanju Ivanovićevog ubistva Dušan Janjić ocenjuje da je „ovo prvi put da istraga više zna nego što govori i da istražni organi idu ispred medija i političara, što se vidi iz njihovih izjava“.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice. Na zahtev njegove porodice, obdukcija nije rađena u Prištini, nego u severnoj Mitrovici u prisustvu lekara sudske medicine iz Prištine, kao i predstavnika Euleksa i KPS, zbog čega se očekuje da neće biti sporova oko obdukcionog nalaza. Tada je saopšteno da je Ivanović ubijen sa „šest hitaca iz pištolja ‘duga devetka’, sumnja se s prigušivačem“. Zbog ovog ubistva srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal je 16. januara pokrenulo predistražni postupak i podnelo zahteve policiji i BIA za prikupljanje informacija „u pravcu krivičnog dela terorizma“.

U visokim prištinskim diplomatskim izvorima sad se očekuje nastavak saradnje Beograda i Prištine – moguća razmena podataka o direktnim izvršiocima ubistva i njihovim pomagačima, koji su navodno poznati istražnim organima. Iako spekulacije da su sav sakupljen materijal sa terena od KPS odmah preuzele obaveštajne službe SAD, Nemačke i Velike Britanije na KiM do sad nisu zvanično potvrđene, Danasovi izvori nezvanično tvrde da Britanci, kao prethodnica američkog FBA, navodno, imaju više podataka nego što je Priština dostavila Beogradu. Dobro obavešteni diplomatski krugovima procenjuju da sledi teža faza – otkrivanje nalogodavaca i rekonstrukcija motiva Ivanovićevog ubistva, što bi moglo da bude i stvar političkog dogovora.

Vučić: Već imamo neku sliku

„Želimo da istraga ide još brže i želimo da dođemo do rezultata što pre. Imamo mi sad već neku sliku, ali da ne govorim ništa zvanično, da sačekamo. Nadam se da će ubice biti pohvatane – izjavio je juče Aleksandar Vučić i najavio da će Beograd „sarađivati s Prištinom po tom pitanju na svaki mogući način“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari