Dušan Petričić: Nemamo ambicije da postanemo klasična stranka 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

„Samoodbrana“ je trenutno u fazi organizovanja kao udruženje građana.

Dakle, iz jedne relativno otvorene forme – grupe istomišljenika koja se sastajala u određenim vremenskim intervalima i, do sada, pokušala da komunicira sa javnošću uglavnom preko aktivnosti i izjava pojedinaca, članova grupe – ide korak dalje, ka organizaciji koja će pružati mogućnost za neuporedivo preciznije i aktivnije delovanje – najavljuje za Danas karikaturista Dušan Petričić registraciju do sada neformalne grupe intelektualaca i javnih radnika koja se kritički odnosila prema vlastima ali i ovdašnjim opozicionim snagama.

Kako ističe sagovornik Danasa, zadatak koji „Samoodbrana“ postavlja pred sebe, pre i iznad svega, jeste borba za istinu, koja je beskrupulozno prognana iz naše, kako kaže, nazovi države i borba za ponovno uspostavljanje jednog sistema opštenja i informisanja baziranog na poštovanju zdrave logike i opštih humanih vrednosti na kojima u manjoj ili većoj meri počiva svako iole civilizovano društvo.

– Hteli mi to da vidimo ili ne, naše društvo poslednjih osam godina živi na totalno iskrivljenoj i naglavce postavljenoj retorici, u kojoj je laž i prevara osnovni generator i kriterijum. To je dovelo do potpunog haosa, konfuzije i neverice koja prati svaki pokušaj dobronamernih i dobromislećih pojedinaca da zaustave sunovrat i restartuju ovu zamrlu i obeznađenu društvenu energiju – ističe Dušan Petričić za naš list.

Ovo je istovremeno, navodi dalje, i odgovor na konstantno postavljana pitanja, nekad dobronamerno, nekad zlonamerno, svim partijama i pokretima, starim i novim: „Kakav program nudite?“.

– Ima li u ovom trenutku važnijeg zadatka od vraćanja društveno političke scene na pozicije zdravog, slobodnog i istinitog informisanja i poštovanja beskrupulozno urušenih institucija. To je uslov bez kojeg nema vazduha i života, a jedino u tako zagađenim atmosferskim uslovima ova vlast opstaje. To su, dakle osnovne premise na kojima će „Samoodbrana“ nastaviti da radi i kao grupa i kroz pojedinačne aktivnosti, sa idejom da prema potrebi i okolnostima udružuje snage sa drugim, istomislećim grupama i u Beogradu i u unutrašnjosti. Bez ambicija da preraste u klasičnu političku partiju – zaključuje Petričić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari