Napadnut jedan od organizatora protesta, policija privela napadača (VIDEO) 1Foto: Boško OBradović/Tviter (arhiva)

 Protest „Jedan od pet miliona“ završen je večeras ispred Vlade Srbije u Beogradu, gde je raširena velika košulja prekrivena crvenom bojom koja predstavlja krv, a u znak godišnjice protesta koji su počeli zbog napada na nekadašnjeg lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Sa protesta je poručeno da se već godinu dana neprekidno svake subote okupljaju u borbi protiv nasilja i dikature koju, kako ističu, sprovodi aktuelna vlast na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Misli su da nećemo izdržati ni četiri subote, a evo nas 52. subote za redom, bez prekida već godinu dana u borbi protiv nasilja i diktature“, rekla je jedna od predstavnika udruženja „Jedna od pet miliona“ Valentina Reković na  platou ispred Filozofskog fakulteta gde je okupljanje učesnika protesta počelo.

Ona je kazala i da su za sve to vreme mnogi prisvajali proteste i da ih mnogi i danas prisvajaju, te istakla da su gradjani na ulici jedini vlasnici protesta, a „jedini organizator“ Aleksandra Vučić.

Reković je rekla da aktuelnu vlast prate brojne afere i da je uzdrmana.

„Mi više nemamo Vladu nego mafijaški kartel, nemamo ministre nego izvršioce partijskih zadataka i nemamo institucije već kumove. Vratili smo jednu instituciju vratićemo i ostale“, rekla je Reković osvrćući se na odluku BU o doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

Novinar Srđan Škoro je rekao da pre godinu dana, kada su protesti prvi počeli, delovalo da Vučić ne može pasti, ali da je danas godinu dana od prvog protesta sve više afera od kojih ne može aktulena vlast više da se brani i ne zna kako, te da su „počeli da se raspadaju“.

„Zato svako od vas koji ste već godinu dana na ulici morate da budete ponosni na ovo što je uradjeno. Svi ste vi rizikovali kada ste se pojavljivali na skupovima i snosite odgovornost da kada skinemo ovu zlu vlast da se promeni sistem i da ova deca mogu normalno da žive i da se zapošljavaju, a ne iseljavaju. Zato svi kao jedan iz subote u subotu do pobede“, rekao je Škoro.

Na večerašnjem protestu tokom šetnje bio je na vrhu kolone istaknut transparent „Ujedinjeni protiv diktature“, što je bio slogan protesta 2017. godine koji su se održavali posle izbora za predsednika Srbije.

Napadnut jedan od organizatora protesta, policija privela napadača (VIDEO) 2
Foto:Fonet/Aleksandar Barda

Poruka da svi kao jedan moraju da nastave borbu protiv aktuelne vlasti istaknuta je i ispred zgrade RTS gde su se okupljenima na protestu „Jedna od pet miliona“ pridružili i aktivisti Dveri, koji su u blokadi držali skoro dva sata ulaze u zgradu RTS.

Sa kamiona su pročitani zahtevi Dveri, a lider te stranke Boško Obradović i njegovi aktivisti su pozvani da zajedno sa onima koji protestuju odu do zgrade Vlade Srbije.

Kod zgrade vlade na kraju protesta došlo je do incidenta, napadnut je jedan od organizatora protesta „Jedna od pet miliona“ Srdjan Marković, a napadač je priveden.

Marković je agenciji Beta rekao da je to drugi put da ga ista osoba napada i da je i ranije kao i večeras snimao organizatore protesta, ali da ne misli da je novinar ili policajac.

„Video sam ga kako prati i snima. Prišao sam mu sa uključenom kamerom da ga pitam ko je, a on me je napao i počeo da me davi“, rekao je Marković.

Učesnici protesta koji su se potom okupili oko napadača, napravili obruč i nisu mu dali da izađe, a pripadnici policije su ga potom priveli.

Blokada sva tri ulaza RTS, koju su pripadnici pokreta Dveri počeli kasno poslepodne, završena je kada su članovi ovog pokreta dobili poziv od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“, da im se pridruže u šetnji do vlade Srbije.

To je saopštio lider Dveri Boško Obradović koji je zaključao katancem tehnički ulaz RTS i ključeve poneo sa sobom.

„Ovo je poslednje upozorenje. RTS nepozivanjem organizatora protesta u svoj program krši Ustav“, rekao je Obradović i dodao da time ne ispunjavaju sovju funkciju Javnog servisa.

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ su sa kamiona pročitali zahteve Dveri uz parolu „Svi kao jedan protiv diktature“.

Taj pokret je zatražio hitan sastanak sa glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS Nenadom Lj. Stefanovićem ili dežurnim urednikom kako bi im predočio zahteve.

„Zahevi su da večeras u Dnevniku 2 RTS-a gostuju (zamenik predsednika Stranke slobode i pravde) Borko Stefanović, jedan od lidera opozicije koji je brutalno pretučen u Kruševcu pre godinu dana, kao i organizatori protesta ‘Jedan do pet miliona’ „, navodi se u saopštenju Dveri.

Takođe, Dveri traže da se nakon Dnevnika večeras ili narednih dana obezbedi posebna emisija u kojoj bi učestvovao predsednik tog pokreta Boško Obradović i drugi poslanici iz opozicije „koji su u prethodnim nedeljama javno govorili na temu kriminalnih i koruptivnih afera u vrhu vlasti, što je RTS prećutao“.

Demonstranti su nosili parole „Sloboda za Aleksandra (Obradovića)“, „Nema sreće bez slobode ni slobode bez pravde“ i Bojkot. I ovi protesti su praćeni zvucima doboša i pištaljki a na mestu protesta kolporteri prodaju nedeljnik NIN sa naslovnom stranicom koja je naknadno povučena a na kojoj je fotografija snajperske puške na sajamskom štandu i Aleksandra Vučića pored nje.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Napadnut jedan od organizatora protesta, policija privela napadača (VIDEO)”

  1. pa nije to hajd park gde svaka budala moze drzati govor. obradovic nek drzi govore u svojoj kuci. ne moze na silu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.