Dveri, DS, NS i Grupa građana Za napredniji Čačak pozivaju članove na protest u Čačku 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Opozicione stranke u Čačku – Dveri, Grupa građana „Za napredniji Čačak“, Demokratska stranka (DS), Nova Srbija (NS) i Udruženje makedonske nacionale zajednice, pozvale su danas članove i simpatizere da se priključe protestu „Jedan od pet miliona“ u Čačku.

Opozicione stranke ocenjuju da su građani sa razlogom nezadovoljni aktuelnom vlašću i da stranačke razlike treba ostaviti po strani.

Dveri su istakle da „nije čačanski ćutati“, da su Čačani „ustali“ i da već treću nedelju za redom izlaze na proteste „protiv diktature i nasilja režima Aleksandra Vučića i njegovih harangi“.

„Vreme je da se udružimo u borbi protiv ovog i ovakvog režima. Vreme je da svoje ideološke, partijske i političke razlike ostavimo po strani. Stoga su Dveri spremne da sve svoje resurse stave u službu borbe za jednu bolju, dostojanstvenu, pravednu, slobodnu Srbiju“, navodi se u saopštenju Dveri.

Udruženje makedonske nacinalne zajednice „Astibo“, čije je sedište u Čačku, saopštilo je da podržava građanske proteste u Srbije koji su „digli glas protiv nasilja, nepravde, gušenja slobode, urušavanja istitucija, obesmišljavanja demokratske prakse, odliva mozgova i medijskih progona“.

Grupa građana „Dr Aleksandar Radojević – Za napredniji Čačak“ ocenila je da građani imaju mnogo razloga da protestuju jer im se život sveo „na so i hleb i plaćanje računa da izvršitelji ne bi pokupili ono malo sirotinje što je ostalo“.

„Građani protestnom šetnjom izražavaju svoje nezadovoljstvo vlašću u državi, a i u Čačku. Mnogo je razloga za naše nezadovoljstvo: medijski mrak, politički progoni i ubistva, urušavanje institucija, kršenje zakona zarad partijskih, ličnih i familijarnih interesa, postavljanje nestručnih kadrova, skoro nemogući uslovi za lečenje“, navodi se u saopštenju Grupe građana.

Gradski odbor Demokratske stranke pozvao je građane „da zajedno i slobodno dignu glas protiv zarobljene države“.

„Poslednja dva petka Čačak protestuje, jer više nemamo vladavinu prava, nemamo državu koja funkcioniše, nemamo institucije koje funkcionišu. Imamo jednog čoveka koji je protivustavno zamenio sve to, pa je ujedno i predsednik države, i parlament, i policija, i tužilac, i sudija“, navodi se u saopštenju DS.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić saopštio je da građani moraju da nađu mehanizme kako će da kontrolišu svaku sledeću vlast.

„Mora da se nađe način i mehanizam kako će građani kontrolisati svaku buduću vlast koja dođe. To je jedini način da se spreči krađa i korupcija. Ove proteste nosi narod i kada dođe do promena, mora doći do kompletene promene sistema, a ne samo puke smene vlasti“, saopštio je Ilić.

Proteste u Čačku ranije su podržali i Dosta je bilo, Pokret srpske omladine i većinski sindikat prosvetnih radnika u Čačku „Sindikat obrazovanja Čačak“.

Treći protest „Jedan od pet miliona“ u Čačku zakazan je za večeras, u 18 časova, ispred spomenika vojvodi Stepi u centru grada, na kome će govoriti bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, saopštili su organizatori.

Proteste organizuju čačanski studenti koji studiraju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari