Dveri: Plava grobnica ne sme biti pretvorena u plažu 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

„Poslednji slučaj omalovažavanja srpskih žrtava u proteklim ratovima u vidu postavljanja ležaljki za turiste i kupanje na ostrvu Vido, poznatom kao Plava grobnica, predstavlja skandalozan odnos pojedinih interesnih grupa i vlasnika turističkih objekata na ostrvu Krf u nama prijateljskoj Grčkoj“ – saopštio je danas pokret Dveri.

„Srpski Jerusalim ili Plava grobnica je mesto velikog srpskog stradanja izmučenih, bolesnih junaka posle Albanske golgote u Prvom svetskom ratu. U samom mauzoleju na ostrvu je sahranjeno 1200, a u more je, pošto više nije bilo mesta za sahranjivanje, položeno oko 5000 srpskih mučenika. Svoj kraj srpski junaci su našli upravo na ovom „ostrvu zmija“ kako se ono nekad zvalo, jer je ono tada bilo „goli kamen“. Nemajući gde da se sklone, na kiši i hladnoći, zbog nemanja bolnica niti dovoljne medicinske zaštite, umiralo ih je po nekoliko desetina dnevno, upirući pogled negde – tamo daleko“ – navodi se u saopštenju.

Dveri poručuju da je Plava grobnica mauzolej i svetinja za srpski narod. Zbog toga mora biti regulisana njegova eksploatacija u turizmu.

„Srpski pokret Dveri već više godina, uz aktivno učešće člana Predsedništva Dveri Predraga Mitrovića, sa grčkim prijateljima učestvuje na čuvanju od zaborava svih mesta na Krfu gde se srpska vojska oporavljala za povratak na Solunski front i konačno oslobođenje Srbije“ – stoji u saopštenju.

Dveri su zahvalili svima koji su apelovali vlastima grčke da se situacija ne bi produžavala.

„Država Srbija sa najvišeg nivoa mora da traži obustavljanje sličnih radnji u budućnosti. Takođe, Dveri upućuju zahtev Vladi Republike Srbije da se u cilju jačanja patriotskog duha kod mladih kao jedina obavezna eskurzija za učenike završnih razreda uvede poseta Krfu i ostrvu Vido. To će kod mladih naraštaja stvoriti osećaj ljubavi prema precima i državi koju su stvorili ne žaleći svoje živote, pa se u budućnosti nećemo olako odricati svojih teritorija“ – saopštio je pokret Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari