Dveri podržale inicijativu da se poveća broj časova srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama 1Foto: Pixabay / Juraj Varga

Pokret Dveri podržao je danas inicijativu Nacionalnog prosvetnog saveta da se usvoji „Deklaracija o neophodnosti povećanja broja časova srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi“, kao i preporuku za vraćanje književnih dela srpskih i svetskih klasika u gimnazijske programe.

U saopštenju Dveri navodi se da bi povećanje broja časova srpskog jezika i književnosti doprinelo očuvanju i razvoju srpskog jezika kao jedne od osnovnih baština države Srbije.

Povećanje broja časova doprineće opismenjavanju većeg broja ljudi, navele su Dveri i dodale da je najznačajniji „faktor“ Deklaracije baštinjenje duha kulturne istorije Srbije kroz mnogobrojna čuvena dela velikih srpskih pisaca.

„U đačkoj lektiri će se ponovo naći ‘Vreme smrti’ Dobrice Ćosića, drame Dušana Kovačevića, Aleksandra Popovića, Ljubomira Simovića, poezija Matije Bećkovića, narodna epska pesma ‘Boj na Mišaru’, ali i klasici književnika svetskog glasa, poput Bodlerovog ‘Albatrosa’ ili Hemingvejevog romana ‘Starac i more'“, navele su Dveri.

U saopštenju je izražena nada da će Ministarstvo prosvete imati sluha za obrazovanje đaka i da će usvojiti Deklaraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari