Džonson i Marfi: Predstoje teški izbori 1Foto: EPA-EFE/ ĐORĐE SAVIĆ

Američki senatori, demokrata Ron Džonson i republikanac Kris Marfi, saopštili su danas da će budući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbija zahtevati teške izbore i kompromise obe strane, piše Radio Slobodna Evropa.

Džonson i Marfi su u Prištini razgovarali sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a boraviće i u Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Oni su najavili da će u srpskoj prestonici preneti identičnu poruku. Očekujemo da će dijalog biti smislen i plodan i nadamo se da će obe strane shvatiti da je potrebno žrtvovanje, kako bi se mogli normalizovati odnosi između ova dva naroda, poručio je Marfi i istakao da taj proces mora da zadovoji obe strane.

On je naglasio da konačni sporazum ne može da podrazumeva da samo jedna strana dobija, a druga gubi. Obojica su istakli da je glavni razlog dolaska u region pružanje dvostranačke podrške procesu dijaloga između Prištine i Beograda. Džonson je podvukao da sporazum između Kosova i Srbije „otvara vrata budućem potencijalu“.

Ovde smo kako bi podržali građane Kosova i Srbije i želimo da vidimo kako uspevaju, izjavio je Džonson. Oni su naglasili važnost ekonomskog razvoja u ovim zemljama, ali su istakli da će to biti moguće pošto se postigne dogovor o normalizaciji odnosa. Poseta senatora iz SAD dolazi brzo posle odluke američke administracije da imenuje američkog diplomatu Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari