Edi Rama u Beogradu i Nišu - 13. i 14. oktobra 1Foto: N1

Premijer Albanije Edi Rama posetiće Beograd 13. oktobra, kada će biti promovisana njegova knjiga „(Kurban) – Žrtveno jagnje“, na srpskom jeziku, saznaje Danas. Rama će učestvovati i na Beogradskom bezbednosnom forumu koji će biti održan od 12. do 14. oktobra u Beogradu.

Kako saznajemo, premijer Albanije će 14. oktobra otputovati u Niš, gde će biti organizovan susret privrednika Albanije i Srbije.

Prema još nepotvrđenim informacijama našeg lista, u Nišu bi trebalo da bude promovisan zajednički projekat o auto-putu Niš – Drač, koji će potom biti prosleđen u Brisel. Kako su nam rekli naši izvori iz Tirane, auto-put Niš – Drač će sigurno biti izgrađen, iako od Evropske unije još nema konkretne ponude, odnosno odgovora na pitanja koliko će odobriti sredstava i po kojoj dinamici.

 

MOGUĆA „ISTORIJSKA“ POSETA

Tom događaju bi trebalo da prisustvuje i neko od kosovskih zvaničnika, a spekuliše se da bi to mogao da bude i predsednik Kosova Hašim Tači. To bi bila, razume se, istorijska poseta Hašima Tačija Srbiji. Premijer Srbije je tokom posete DŽozefa Bajdena, potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država, rekao da je informisao potpredsednika Bajdena da će već za nekih mesec dana u Srbiju doputovati Edi Rama, kao i „da ćemo ugostiti i neke od albanskih predstavnika sa Kosova i Metohije, da ćemo ugostiti mnoge ljude na biznis forumima, na sastancima“. „Zato što želimo da razvijamo našu zemlju, da obezbedimo veći rast naše privrede, razume se čuvajući naše nacionalne i državne interese“, istakao je Vučić.

GOST BEZBEDONOSNOG FORUMA

– Knjiga „Kurban“ biće odštampana do dolaska Edija Rame, premijera Albanije, na Beogradski bezbednosni forum 13. oktobra. Tada će biti i promovisana. Kao i narednog dana u Nišu na susretu privrednika Albanije i Srbije. Možda ćemo tim povodom napraviti i mini-izložbu crteža Edija Rame. Inače, do Sajma knjiga u Beogradu ćemo objaviti i knjigu „Palata snova“ Ismaila Kadarea, koji ove godine obeležava 80 godina života. U planu su i još neki prevodi njegovih knjiga – kaže u izjavi za Danas Veran Matić, direktor izdavačke kuće Samizdat B92, koja će objaviti pomenute knjige.
Politički savetnik Edija Rame, pisac i publicista Škeljzen Malići za Danas govori o knjizi premijera Albanije, koja će biti promovisana u Beogradu i Nišu.

– Knjiga „Kurban (Žrtveno jagnje)“ objavljena je 2011. godine, nakon što je Rama izgubio izbore za gradonačelnika Tirane. Rezultat je bio neverovatno tesan. U prvom brojanju Rama je imao prednost od samo devet glasova (od oko pola miliona glasača), a onda se Demokratska partija žalila i tražila da se broje i oko 1.000 nevažećih listića koji su ubačeni u pogrešne kutije (istovremeno su održavani i izbori za odbornike). Prebrojavanje je trajalo više nedelja jer je izborna komisija za svaki ranije proglašeni „nevažeći“ listić vodila raspravu i pošto su demokrate imale većinu u komisiji, preglasavanjem su uspeli da „preokrenu“ rezultat. Baša, protivnik, dobio je izbore sa prednošću od oko 70 glasova. Tokom leta, pošto je uzastopno izgubio sa tesnom razlikom (ili zahvaljujući manipulisanjima) i opšte i lokalne izbore, Rama je rešio da napiše programsku ispovest o konfliktnoj situaciji u Albaniji, koja je veoma lična, konfrontirajući svoju viziju demokratske transformacije i modernizacije Tirane i Albanije sa onom autoritarnom Sali Beriše – opisuje Malići sadržaj knjige za naš list.

KNJIGE I TOLERANCIJA

On napominje da je reč o „veoma neobičnoj knjizi, analizi stanja i perspektiva, pisanoj pomalo baroknim stilom i sa mnogo metafora i humora“.

– Kada je reč o Kadareu, Samizdat je dogovorio da izda izbor od četiri ili pet knjiga koje sam ja predložio da mogu biti zanimljive za šire čitalaštvo. Prva je „Palata snova“, koju sam preveo i objavio u Sarajevu pre dvadeset pet godina, a sada u novoj prerađenoj verziji. U pripremi je i zbirka pripovedaka, zatim i dva ili tri romana, koji će izlaziti sukcesivno sledeće dve godine – ističe sagovornik Danasa Škeljzen Malići.

Podsetimo, Edi Rama posetio je Beograd na jesen 2014, što je bio prvi put da visoki albanski zvaničnik dolazi u Srbiju, posle 70 godina. Iako propraćen incidentima na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije, kada je nakon skandiranja srpskih navijača – Ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji – iznad stadiona lansiran dron sa zastavom „velike Albanije“, taj događaj ipak je ocenjen kao istorijski značajan za odnose dve države. Proces pomirenja i normalizacije odnosa Albanije i Srbije igra posebnu ulogu i u aktuelnom dijalogu između Beograda i Prištine, jer je propraćen programima ekonomske saradnje i uspostavljanja kancelarije za mlade, čiji bi krajnji rezultat trebalo da bude ukidanje predrasuda i netolerancije između dva naroda.

Neophodni međudržavni sporazumi u oblasti kulture

– Do sajma knjiga u Beogradu objavićemo prvi deo knjige „Srbi i Albanci kroz vekove“ Petrita Imamija i na srpskom i na albanskom jeziku a do kraja godine i drugi deo te knjige koja će imati oko 1.200 strana i koja je najkompletnija prezentacija srpsko-albanskih odnosa od kada oni uopšte postoje – ističe za Danas Veran Matić. On najavljuje da Samizdat upravo završava pripremu za štampu nove knjige Vetona Suroija – Ambasador i drugi jeretički eseji – što je praktično nastavak knjige Zmijske noge.

– Mislim da je od izuzetnog značaja srpsko-albansko-kosovska kulturna saradnja, naravno isto onoliko koliko i politička i ekonomska. Etnička distanca između Srba i Albanaca izuzetno je velika i naivno bi bilo premoštavati je samo kroz politiku ili ekonomiju. Za tolerantne odnose neophodno je mnogo više znanja jednih o drugima i prihvatanja specifičnosti svakoga od nas. Zbog toga je potrebno što pre praviti i međudržavne dogovore u oblasti kulture i naučno prosvetne saradnje sa preciznijim višegodišnjim planovima aktivnosti kako bi se sve one integrisale u budžete naših država i kako saradnja ne bi zavisila samo od entuzijazma pojedinaca ili se samo povremeno dešavala – zaključuje Matić u izjavi za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari