EK preporučila Kosovu da sprovodi ranije sporazume iz dijaloga sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Kosovo treba da oživi reformske procese i pojača borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i reformu javne uprave nadovezujući se na već postignuto, ocenila je danas Evropska komisija u preporukama iz izveštaja o napretku Kosova u evrointegracijama.

Komisija navodi da su prethodnu godinu na Kosovu obeležili prevremeni izbori, promene vlada i relativno dug period samo sa prelaznom vladom i da je zato ostvaren ograničen napredak sa reformama povezanim sa EU.

U dokumentu se navodi da su kosovske vlasi nastavile da „jasno pokazuju posvećenost napretku na putu u EU“.

Prevremeni izbori iz oktobra 2019. bili su „konkurentni“, osim u oblastima gde žive kosovski Srbi, ali je prebrojavanje glasova otkrilo neke probleme i zato treba što pre ukloniti nedostatke u izbornom procesu i sprovesti preporuke posmatračke misije EU, preporučuje se Prištini.

Navodi se da je Kosovo u posmatranom periodu ukinulo takse od 100 odsto na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i sve recipročne mere, što je omogućilo nastavak trgovine sa te dve zemlje.

Odlukom o taksama, koje je Kosovo uvelo u novembru 2018, prekršen je sporazum CEFTA. Takođe je ta odluka imala ozbiljne političke implikacije i potkopala je razvoj regionalne ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu.

U vezi normalizacije odnosa sa Srbijom, Kosovo je pokazalo opredeljenje i angažovanje na nastavku dijaloga.

„Kosovo mora da uloži dodatne, značajne napore i doprinese uspostavljanju povoljnog okruženja koje će omogućiti postizanje sveobuhvatnog pravno obvezujućeg sporazuma sa Srbijom“, navodi se u dokumentu.

Kako se dodaje, takav sporazum je hitan i ključan da bi Kosovo i Srbija napredovali na evropskom putu.“Kosovo takođe treba da nastavi da podržava i sprovodi sve ranije sporazume iz dijaloga“, ističe se.

Ocenjuje se da je uprkos snažnom rastu BDP od 2015. od u proseku 4,1 odsto između 2015. i 2018, dinamika rasta Kosova i dalje zavisi od izvoza usluga, bruto investicija u osnovna sredstva i privatne potrošnje, što je podržano doznakama iz inostranstva, primetnim rastom plata i rastom kredita.

Dodaje se da će recesija u EU direktno uticati na kosovsku ekonomiju i u 2020. se očekuje pad BDP od pet odsto.

EK preporučuje Kosovu da uspostavi efikasan i transparentan mehanizam za podršku privatnom sektoru pogođenom korona krizom.

Takođe Kosovo treba da očuva zaposlenost, uključujući kroz šeme skraćenog radnog vremena, i obezbedi veću pokrivenost beneficijama po osnovu nezaposlenosti i socijalne beneficije za najugroženije grupe.

Dalje se navodi da Komisijin predlog za viznu liberalizaciju čeka u Savetu i da ga treba shvatiti kao hitno pitanje.

Komisija ostaje pri stavu iz jula 2018. da je Kosovo ispunilo sva merila za viznu liberalizaciju, navodi se i podseća da je Evropski palament potvrdio podršku tom predlogu EK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari