Eparhija Raško-prizrenska: Hitno zaustaviti provokativne aktivnosti na lokaciji Novo Brdo 1Foto. Raško- prizrenska eparhija (Arhiva)

Eparhija Raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve zatražila je danas hitno obustavljanje „svih nezakonitih i provokativnih aktivnosti na lokaciji srednjovekovnog grada Novo Brdo do daljnjeg“, ocenjujući da ponašanje kosovskih institucija i rimokatoličke biskupije „direktno narušava međuetničke i međuverske odnose i predstavlja flagrantan primer zloupotrebe kulturne baštine od posebnog značaja za SPC u jeftine političke svrhe“.

Reagujući na postavljanje zastava Kosova na novobrdsku tvrdjavu, ali i na neovlašćeno služenje rimokatoličke mise na ostacima pravoslavnog hrama Svetog Nikole na Novom Brdu, Eparhija je najavila da će se obratiti medjunarodnim predstavnicima u Prištini i relevantnim medjunarodnim organizacijama za zaštitu verskih prava i kulturnog nasledja i tražiti adekvatnu reakciju i dodatnu institucionalnu i bezbednosnu zaštitu.

Kako je preneo portal Kosev, iz Eparhije su ocenili da su organizovanjem takozvanog „Dana Artane“ i postavljanjem kosovskih zastava na tvrdjavi Novo Brdo, prištinske vlasti prekršile niz odredaba Zakona o specijalnim zaštićenim zonama i da „direktno i svesno učestvuju u kršenju i podrivanju sopstvenih zakona“.

„Predstavljanjem ostataka pravoslavne crkve Svetog Nikole kao rimokatoličke, iako postoje vrlo detaljni istorijski dokazi i materijalni artefakti iz ranijih arheoloških istraživanja i istorijske literature da je reč o pravoslavnoj crkvi, sprovodi se neskriveni pokušaj menjanja istorijskog i verskog karaktera te lokacije sa konačnim ciljem albanizacije cele lokacije Novog Brda, koji se u istoriji nikada nije nazivao Artana, ni kod Albanaca ni kod Srba“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da bi u slučaju da se takvo ponašanje nastavi, „došlo do ozbiljnog narušavanja ionako teških medjuetničkih i medjuverskih odnosa u situaciji kontinuirane diskriminacije srpskog naroda i sistematskog rušenja i skrnavljenja pravoslavnih hramova i grobalja u poslednjih 20 godina“.

„Sve to pokazuje da kosovske institucije nemaju ni volje ni profesionalnog kapaciteta da sprovode ni sopstvene zakone, a kamoli da se odgovorno brinu o srpskoj duhovnoj i kulturnoj baštini“, navodi se u saopštenju Eparhije Raško-prizrenske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari