Episkop Teodosije: Priština želi da zastraši Srbe, ide na ruku zagovornicima podele 1Foto:Medija centar

Episkop raško prizrenski Teodosije saopštio je večeras da, uz veliku zabrinutost, najoštrije osuđuje današnju „preteranu upotrebu sile od strane Кosovske policije na severu Кosova“.

„Bez obzira na stvarne motive ove akcije, premlaćivanja, upadi u kuće u kojima su civili, žene i deca zastrašivani, lomljenje nameštaja, uz neskrivenu brutalnost, pokazuju da je namera Prištine bila pre svega da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu“, istakao je episkop Teodosije, a objavljeno na sajtu eparhije raško prizrenske.

Kako je naveo, posebno osuđuje upotrebu sile protiv pripadnika UNMIК-a.

„Dok  istovremeno Priština ignoriše gaženje vladavine prava i institucionalni teror koji opština Dečani primenjuje protiv manastira Visoki Dečani, odbijajući izvršenje sudske odluke Ustavnog suda Кosova, preteći manastiru blokiranjem puta i protestima na sam praznik Vaznesenja, sever Кosova se disciplinuje brutalnom upotrebom policijske sile, pod izgovorom zavođenja reda“, rekao je episkop Teodosije.

Prema njegovim rečima, „ovakvi postupci nimalo ne doprinose ni vladavini prava, niti izgradnji međuetničkog poverenja, već još više destabilizuju ionako tešku bezbednosnu situaciju na Кosovu i najviše idu na ruku onima koji bez ikakvog stida uporno zagovaraju ideju teritorijalne podele na etničkoj osnovi“.

„Кao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, apelujemo na vladavinu prava koja treba da se primenjuje prema svima jednako, a ne po ključu etničke i verske pripadnosti i očekujemo od КFOR-a i međunarodne zajednice da spreče ponavljanje ovakvih nemilih događaja“, saopštio je episkop Teodosije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari