EU: Čim se takse ukinu, maratonski razgovori između Beograda i Prištine 1Foto: Bojan Cvejić

Izvori iz kabineta visoke predstavnice EU Federike Mogerini potvrdili su da su, u trenutku kada taksa bude ukinuta, oni spremni da „praktično sutradan“ nastave proces pregovora.

U tom smislu, najavljuju se intenzivni, ali i maratonski razgovori između Beograda i Prištine koji bi se mogli održati svake nedelje. Evropski zvaničnici priznaju da EU nikad nije uspostavila „formalnu vezu“ između takse i dijaloga ali da ta veza ipak postoji budući da nema mogućnosti da se beogradska strana ubedi da se vrati za pregovarački sto, dok je na snazi odluka kosovske vlade. S druge strane, prema tim zvaničnicima, mere kosovske vlade su „kontraproduktivne“.

Oni ističu da je dvomesečna odluka kosovske vlade o taksi na uvoznu robu iz Srbije i BiH, uticala i na evropske kompanije koje su aktivne u regionu. Osvrćući se na poslednja dešavanja na kosovskoj političkoj sceni, evropski zvaničnici se ipak nadaju da će rezultate pokazati zajednički pritisak Brisela i Vašingtona na kosovsku vladu. Predstavnici briselskih institucija koji su uključeni u proces dijaloga, priznaju da je moguće održavanje izbora na Kosovu, za njih, najgori mogući scenario. „Novi izbori znače novi zastoj u dijalogu. To niko ne želi budući da smo pod ogromnim vremenskim pritiskom“, rekao je za RSE jedan diplomatski izvor. Prištini i Beogradu se s tim u vezi poručuje da ako žele rešenje, sada je vreme za to, „jer sat otkucava“.

To upozorenje vezuje se za činjenicu da se EU institucije nalaze u izbornoj godini i da su trenutno u ključnim kancelarijama oni političari koji „iskreno žele da se konačno reši pitanje Kosova i Srbije“. „Nikada ne znamo kakav će biti ishod evropskih izvora i ko će preuzeti funkcije koje su vezane za Zapadni Balkan. Nismo sigurni da li će budući predstavnici EU biti ovoliko posvećeni koliko su trenutni Moherini i Han“, rekao je jedan diplomatski izvor.