EU: Trajno rešenje za Kosovo mora biti održivo 1

Trajno rešenje za Kosovo treba da bude moguće, održivo, realistično i u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio je danas portparol Evropske komisije Karlos Martin, prenoseći stav Evropske unije (EU) o ideji razgraničenja.

Trajno rešenje znači moguće, održivo i realistično rešenje prema međunarodnom pravu, a strane u dijalogu treba da definišu zajednički stav uzajamne saglasnosti, rekao je Martin na brifingu za novinare u Briselu odgovorajući na pitanje o razgraničenju Srbije i Kosova.

On je podsetio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, posredstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, 24. juna imali intenzivan i produktivan razgovor o okvirima sveobuhvatne normalizacije odnosa i da su se saglasili da intenzivno nastave rad narednih nedelja.

Martin je podsetio da su se Vučić i Tači sastali u Briselu 18. jula, razmotrili ostvareni napredak i dogovorili da se početkom septembra ponovo sastanu.

Martin je naglasio da dijalog pod patronatom EU ima cilj da pomogne u pronalaženju rešenja za saradnju dve strane, kao i da im pomogne u napretku na putu ka EU, za bolji život njihovih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari