Ambasador Italije: EU treba da bude na visini novog izazova 1

Situacija u Italiji je veoma kritična.

Poslednjih dana primećene su naznake usporavanja porasta broja novozaraženih u odnosu na prethodne nedelje, ali to samo po sebi nije podatak koji može da nas obraduje – budući da je broj obolelih svakako visok i da ga prati broj preminulih – niti može biti smatran za definitivni podatak u smislu preokreta tendencije zaraze. Postoje međutim neki ohrabrujući podaci koji ukazuju na to da mere preduzete u Italiji, bolne ali neophodne, imaju pozitivne efekte. Zbog toga treba nastaviti sa merama prevencije i suzbijanja koje su već usvojene, uz zajedničku odgovornost i strpljenje. Tako ćemo, u Italiji, prebroditi stranicu naše istorije koju svakako nismo želeli, ali sa kojom sada treba da se suočimo hrabro, uz snagu volje i solidarnost, kaže u razgovoru za Danas ambasador Italije Karlo Lo Kašo, odgovarajući na pitanje da li je zabrinut zbog trenutne situacije u svojoj zemlji.

* Nadate li se da je Italija dovoljno snažna da iz borbe sa korona virusom izađe kao pobednik?

– Nažalost, već plaćamo veoma visoku cenu u smislu ljudskih života. Ali naša zemlja se bori, radila je to od samog početka. Kada smo se našli u ekstremno teškoj situaciji, Italija je pokazala svoje najbolje lice: jako puno ljudi svakoga dana neumorno radi kako bi se virus pobedio, kako bi zemlja nastavila da funkcioniše, kako bi se na razne načine pomoglo onima kojima je pomoć potrebna. Mislim na lekare, medicinsko osoblje, na sve zdravstvene radnike i na one koji obavljaju neophodne poslove (počev od pripadnika snaga reda do apotekara, onih koji prodaju prehrambene proizvode i svakodnevno svoje zdravlje izlažu visokom riziku). Italija se pokazala ujedinjenijom i ponosnijom više nego ikada u ovim okolnostima. Daljina (bukvalno) više nije bitna: „ostani kod kuće“ je efikasan slogan, koji predstavlja nešto što je fizički odvojilo ljude, na određeno vreme, iako je to u mnogim slučajevima bolno, kako bi nas sve zaštitilo, ali i nešto što nas je ujedinilo u borbi protiv „nevidljivog i podmuklog“ neprijatelja kako ga je nazvao italijanski premijer Đuzepe Konte. To nije sve: dok se trudimo da blagovremeno i efikasno upotrebimo instrumente protiv ekonomskih poteškoća, moraćemo da razmišljamo i o periodu nakon završetka vanredne situacije, odnosno na inicijative i modele kojima ćemo postepeno, ali odlučno, da ponovo pokrenemo naš društveni život i našu ekonomiju.

* Evropska unija je kritikovana zato što nije pružila pomoć Italiji u borbi sa pandemijom. Da li Vi mislite da su ove optužbe osnovane ili ne?

– U Evropi moramo da izbegnemo pravljenje tragičnih grešaka. Očekujemo, dakle, da Evropska unija bude na visini ovog epohalnog izazova uzrokovanog korona virusom: inertnost bi našoj deci ostavila u nasleđe jedno uništeno društvo. Evropska unija mora da opravda razlog svog postojanja. Međutim, ne radi se ovde samo o traženju pomoći od Brisela za Italiju, iako ona na to polaže puno pravo. Vrlo verovatno će italijansko iskustvo u borbi protiv širenja pandemije poslužiti (ili to već čini, nažalost) kao model svim zemljama EU, s obzirom na dinamiku širenja virusa u raznim zemljama članicama. Zbog toga inicijative solidarnosti treba da se posmatraju i sa aspekta zajedničkog interesa. Uostalom, trenutne okolnosti, potpuno zapanjujuće i neočekivane, trebalo bi da podstaknu korišćenje inovativnih i adekvatnih finansijskih instrumenata, pre nego usvajanje mera koje su osmišljene u nekim drugim vremenima i okolnostima. Evropska unija, dakle, treba da bude spremna za ovaj istorijski trenutak.

* Da li ste zadovoljni solidarnošću sa italijanskim narodom koja se u Srbiji pokazuje?

– Srbi su prema nama uvek gajili posebno prijateljstvo. I u ovoj teškoj situaciji nije izostala bratska podrška Srbije. Svaki dan mi pristižu poruke saosećanja i ponude pomoći što me teši i pokazuje bliskost i solidarnost. U ovim dramatičnim okolnostima, moram da kažem jedno: ono što je zajedničko za naša dva naroda je izuzetna ljudskost. Povrh svega, iznenadila me je i maštovitost u ispoljavanju ove solidarnosti (još jedna stvar u kojoj smo slični): među brojnim inicijativama ovog tipa, osvrnuo bih se na koncert „na daljinu“ Orkestra Srpskog narodnog pozorišta posvećen Italiji, koji su mnogi u Italiji videli i na njega gledaju sa zahvalnošću. Ja bih, pak, s moje strane, želeo da iskažem podršku Italije Srbiji i svim prijateljima Srbima, da se u ovoj situaciji ne obeshrabre, nego da, bez obzira na njenu težinu, zadrže veru.

Što više boraviti u kući

* Kako provodite ove teške dane pandemije? Da li pratite savete lekara? 

– Kao što su srpski nadležni organi, pored lekara i zdravstvenih stručnjaka, utvrdili i istakli, najvažnije je što više vremena provoditi u kući, osim ukoliko posao ili apsolutna neophodnost ne iziskuju drugačije. Tako i ja nastavljam sa svojim poslom, potpuno se prilagođavajući novom stilu življenja koji, u ovom trenutku, može da spasi mnoge živote. Takođe pozivam, imajući u vidu iskustvo i slične zakonske propise i mere u Italiji, da se što više boravi u kući. Kao što je rekao predsednik Republike Italije Serđo Matarela „osećaj odgovornosti građana je najvažnija stvar na koju može da računa demokratska država u trenucima poput ovog kroz koji prolazimo“. Koristim priliku da izrazim saučešće onima koji su, i ovde u Srbiji, izgubili svoje najbliže usled virusa COVID-19, kao i da ohrabrim one kojima je teško: uz jedinstvo i odgovornost, zajedno ćemo uspeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari