EU uvodi sankcije protiv 20 zvaničnika Belorusije 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Evropska unija je danas odlučila da uvede sankcije protiv 20 istaknutih zvaničnika Belorusije, osumjičenih za prevaru na predsedničkim izborima i učešće u policijskoj akciji protiv demonstranata.

Na tom spisku će se verovatno naći i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, saopštili su danas šefovi diplomatija članica EU.

Složili smo se kako bi spisak trebalo da izgleda i, više – manje, ko će biti a njemu, rekao je novinarima ministar spoljnih poslova Češke Tomas Petriček, ali lista će biti završena tek za nekoliko dana.

Petriček je izjavio da bi Lukašenko trebalo da se nalazi na tom spisku, javlja AP.

Pitaje je da li u prvoj ili kasnijoj fazi, ako ne bude bilo napretka, rekao je Petriček.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevicijus je konstatovao da možda postoje „taktički razlozi“ za odsustvo Lukašenka sa liste.

Ruski predsednnik Vladimir Putin je u četvrtak poručio da je spreman da pošalje policiju u Belorusiju, ukoliko ulični protesti postanu nasilni.

Ne možemo isključiti invaziju na Belorusiju, izjavio je Likevicijus i ocenio da EU mora poslati Moskvi jasno upozorenje.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je ponudila posredovaje između suprotstavljennih strana u Belorusiji.

Predsedavajući OEBS, predsednik Vlade Albanije Edi Rama izjasnio se protiv „mešanja u unutrašnje stvari“, ali je naglasio da mora biti prekinuto kršenje ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari