EU večeras o zastoju dijaloga Beograda i Prištine 1Foto: Tviter /@eu_eeas (arhivska fotografija)

Lideri Evropske unije (EU) večeras će na inicijativu predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa, na samitu u Briselu, razmotriti zastoj u dijalogu Beograda i Prištine posle odluka Prištine da uvede takse na robu iz Srbije, javio je RTS.

Osudu tih mera, zahtev za njihovo povlačenje i nastavak dijaloga ponovili su ove nedelje visoka predstavnica Federika Mogerini, komesar Johanes Han, nemački ministar spoljnih poslova i drugi šefovi diplomatija.

Slične poruke očekuju se i večeras na samitu, mada bez usvajanje formalnih zaključaka. „Razgovaraćemo o više spoljnopolitičkih tema, ali i odnosima između Srbije i Kosova, u svetlu njihove evropske perspektive“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Šefovi država i vlada članica EU razgovaraće i o situaciji u Bosni i Hercegovini na zahtev hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Glavna tema samita je Bregzit, pošto je britanska premijerka Tereza Mej u parlamentu odložila glasanje o sporazumu o izlasku iz Unije. Lidere EU očekuju i teški razgovori o novom sedmogodišnjem budžetu, migracijama i reformama evrozone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari