Evroparlamentarci prvo s Vučićem pa sa opozicijom 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Delegacija Evropskog parlamenta koja posreduje u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uslova najpre bi danas trebalo da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a zatim da u Palati Srbija počne razgovore sa predstavnicima opozicije i vladajuće većine.

U kabnetu predsednika potvrđeno nam je juče da će se Vučić sastati sa članovima EP Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, kao i sa bivšim poslanicima Knutom Flakenštajnom i Eduardom Kukanom koji su u Beograd stigli zbog nastavka druge faze dijaloga o izbornim uslovima, započetog još 2019.

Pripremni i pojedinačni razgovori predstavnika EP i stranaka opozicije za ovaj dijalog tekli su onlajn, zbog pandemije korone i nemogućnosti putovanja, tokom prethodna dva meseca, a prethodno je održan onlajn sastanak u kojem su članovi delegacije EP razgovarali sa predstavnicima opozicionih stranaka.

Danas se u Palati Srbija očekuju predstavnici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd. Zatim, Socijaldemokrtaske stranke, Nove stranke, pokreta “Jedan od pet miliona“, kao i Narodne stranke i Dveri.

Na sastanak će doći i Liga socijaldemokrata i Moderna stranka Srbije, što se nije dopalo ostatku opozicije.

Kao predstavnici SNS u dijalogu očekuju se Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić, Sandra Božić i Biljana Pantić Pilja. Tu će kao domaćin dijaloga u funkciji predsednika Skupštine Srbije biti i lider SPS Ivica Dačić.

Dok je opozicija skeptična oko ishoda ovih razgovora i mogućnosti implementacije dogovorenog šest meseci pre izbora, jer predstavnici EP planiraju pauzu u dijalogu tokom avgusta i nastavak razgovora tek sredinom septembra, vlast sa lakoćom prihvata razgovore, čini se, svesna da samo od nje zavisi hoće li ili neće ispuniti ono što opozicija traži, bez obzira na prisustvo posrednika iz EP od kojih se očekuje „pritisak na vlast“.

Tako je premijerka Ana Brnabić juče rekla da se nada da je dijalog moguć.

“Ali zaista, to nije do nas. Mi ćemo učiniti sve što je moguće. Kao predsednica vlade mogu da kažem da odlično sarađujemo sa ODIHR na implementaciji tih preporuka. Mi svoj posao radimo i verujem da je moguće da se postigne dogovor”, rekla je ona i dodala da „oni koji traže izgovor da se dogovor ne postigne, na njima je odgovornost za čitavu situaciju.

Iz opozicije su ovih dana poručivali da će, ako dogovora nema, opet bojkotovati izbore ili pokrenuti građansku neposlušnosti. Bilo je i postavljanja novih rokova za dogovor, pa je tako početak oktobra krajnji rok do oktobra i polagali veru u pritisak spolja, odnosno posrednike.

Tema svih tema, može se pretpostaviti, biće rad medija, pogotovo javnih servisa i kontrolora REM-a.

Na poslednjem zajedičkom onlajn sastanku pojavila se i tema koju je nametnula opozicja o dodeli jedne nacionalne frekvencije nekoj novoj televiziji.

Agenda dijaloga

Danas je imao uvid u agendu dijaloga u kojoj se navodi da bi razgovori trebalo da počnu danas u 10 i 30 i odvijati se u tri sesije. U prvoj će učesnici govoriti o očekivanjima ovog dijaloga, dok će druge dve biti posvećene medijima. Druga sesija će se odnositi na mehanizme koji će osigurati da svi politički akteri budu ravnomerno zastupljeni u medijima, a treća na ravnomernu zastupljenost na javnim servisima. Radna večera je planirana u restoranu Novak na Novom Beogradu. U subotu se od devet sati nastavlja razgovor o medijima, a od 11 do 12 sati će se izboditi zaključci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari