Evropska komisija: Dinamičan privredni rast Srbije 1Foto: Ljiljana Bukvić

Srbija, najveća ekonomija među kandidatima za članstvo u EU u regionu zapadnog Balkana, ostvarila je u trećem kvartalu 2019. godine dinamičan rast BDP od 4,8 odsto u odnosu na 2,9 odsto iz drugog kvartala, navodi se u kvartalnom Izveštaju Evropske komisije o ekonomskim kretanjima za zemlje kandidate.

U izveštaju se navodi da pojedini kratkoročni pokazatelji nagoveštavaju da bi dinamičan privredni rast Srbije mogao biti nastavljen i u četvrtom kvartalu 2019. To se pre svega odnosi na rast industrijske proizvodnje u oktobru od 0,5 odsto i 1,1 odsto u novembru.

Takođe se ističe da je u trećem kvartalu stopa nezaposlenosti u Srbiji pala na nivo od 9,5 odsto, što je za 1,8 procentnih poena manje u odnosu na isti period prošle godine, i upola manje u odnosu na period od pre pet godina. U izveštaju se posebno naglašava činjenica da je Narodna banka Srbije na medjubankarskom tržištu otkupila 235 miliona evra u oktobru i 355 miliona evra u decembru, kako bi sprečila preveliko jačanje dinara u odnosu na evro.

I pored toga zabeleženo je jačanje kursa dinara u odnosu na evro od 0,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Istovremeno, devizne rezerve NBS porasle su tokom 2019. godine za 2,1 milijardu evra, i dostigle su novi rekordni nivo od 13,4 milijarde evra. U fiskalnoj sferi, konstatuje se da je javni dug Srbije smanjen na nivo od 52,4 odsto BDP, dok je suficit budžeta na kraju novembra iznosio 0,9 odsto BDP. Evropska komisija takođe konstatuje da je Srbija, prema podacima iz novembra 2019. zabeležila 3,1 milijardu evra direktnih stranih investicija što je rast od 37,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U izveštaju se podseća da je agencija Standard end Purs popravila kreditni rejting Srbije sa „BB“ na „BB+“ (samo jedan stepen ispod investicionog rejtinga), bazirajući tu odluku na očekivanom dinamičnom privrednom rastu, kontinuitetu fiskalne discipline i monetarnoj stabilnosti.

Takođe je istaknuto da je Međunarodni monetarni fond u decembru potvrdio treću reviziju aktuelnog konsultativnog aranžmana sa Srbijom, i da je i Fond konstatovao dobre makroekonomske i fiskalne rezultate.(kraj) vbr/zp 12:23

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari