Evropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu 1 Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas rezoluciju o Kosovu sa 393 glasova za, protiv je bilo 139 poslanika i 71 uzdržanih, a izvestilac za Kosovo Igor Šoltes ukazao je da bi Kosovo trebalo da poštuje sporazum o CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom (EU).

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su to što su ispunjena merila Evropske komisije i zatražili da se građanima Kosova odobri vizna liberalizacija.

U rezoluciji se konstatuje da pet država članica EU još nije priznalo nezavisnost Kosova i pozivaju se da to učine, jer bi „to relaksiralo odnose Kosova i susedne Srbije“.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes rekao je po usvajanju rezolucije da očekuje od EU da ispuni obećanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo, što pre je moguće.

Vlada Kosova treba da nastavi reforme i da ih primeni u praksi. Mora se nastaviti borba protiv organizovanog kriminala i jačati napori za nezavisno i funkcionalno pravosuđe, dodao je Šoltes.

Da bi se sačuvala stabilnost u regionu, od presudne važnost je da se nastavi dijalog Beograda i Prištine na konzistentan i miran način. Važno je da obe strane izbegavaju provokacije i tenzije, kao što je slučaj sa carinama na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 100 odsto, ukazao je Šoltes.

Šoltes ističe da takve mere negativno utiču na odose Kosova i Srbije, ali i drugih susednih država i dodatno komplikuje situaciju.

Kosovo bi trebalo da poštuje sporazum CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, naglasio je Šoltes.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari