"Evropsko veče" u Beogradu, dodeljene nagrade Najevropljanin 1Foto: SVM

Predsedniku Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvanu Pastoru uručena je nagrada Najevropljanin 2018. u oblasti politike. Nagradu Najevropljanin dodeljuje Prva evropska kuća u Beogradu.

Pastor je, kako je rečeno, doprineo razumevanju i uzajamnoj podršci vlada Srbije i Mađarske i promociji politike koja počiva na temeljnim evropskim vrednostima, solidarnosti i zajedništva, čiji je cilj otvaranje perspektive kvalitetnog i dostojanstvenog života i rada za građane obe države.

Ambasador Turske u Beogradu Tanžu Bilgič, koji je doprineo saradnji Srbije i Turske, dobio je nagradu Najevropljanin 2018. u oblasti spoljne politike.

Poslanici Srpske napredne stranke Aleksandri Tomić uručeno je priznanje Najevropljanin 2018. za oblast evropskih integracija, direktoru Štrabag korporacije Draganu Paveliću za privredu u oblasti građevinarstva, direktoru preduzeća „Sigma“ iz Kule Draganu Kapičiću za program razvoja i direktorki „Nevene“ iz Leskovca Slobodanki Vlajčić za preduzetništvo.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je cilj manifestacije „Evropsko veče u Beogradu“, koja se organizuje 19. put, i izbor Najevropljanina, da se proces evrointegracija približi građanima Beograda i Srbije.

„Večeras nam je cilj da nagrade dobiju pojedinci i institucije koje su dale najveći doprinos povezivanju Srbije sa Evropskom unijom u protekloj godini“, rekao je Radojičić.

On je dodao da je cilj da dobiju nagrade oni koji su doprineli promociji evropskih ideja i evropskih vrednosti i stvaranju evropske atmosfere u Beogradu. Radojičić je rekao da Grad Beograd ne učestvuje direktno u pregovaračkom procesu, ali je istakao da su nadležni svesni da se 70 odsto standarda primenjuje u lokalnoj samoupravi.

„Ti standardi su nam važni zato što ćemo kroz njih da popravimo kvalitet života naših građana“, istakao je Radojičić.

Pastor je u ime nagrađenih zahvalio na ovoj izuzetno prestižnoj nagradi i rekao da za njega evropski projekat nije dostizanje negog ideala u organizacionom smislu, nego je to „stremljenje ka poboljšanju okruženja i društva u kome živimo“.

Pastor je naveo da je za njega evropski projekat, pre svega, vezan za Srbiju i veruje da težnja za realizacijom tog projekta „nije Sizifov posao“.

Pastor je rekao kako je ubeđen u to da veliki broj građana Srbije veruje da „društvo koje gradimo i u kome živimo može da bude bolje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari