Fabrici: Borba protiv korupcije ključna za privredu Srbije ali i pristupanje EU 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je borba protiv korupcije „ključna“ za dobrobit građana Srbije i njenu privredu ali i za pristupanje Srbije EU, koja će nastaviti da je podržava da sprovodi opsežan i efikasan sistem borbe protiv korupcije.

„Problem kopurcije je globalan i nijedna zemlja na svetu nije imuna na ovaj fenomen ali svaka zemlja ima obavezu prema svojim građanima da se bori protiv nje“, rekao je Fabrici, na međunarodnoj onlajn konferenciji povodom 8. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

On je napomeo da je cena korupcije za ekonomiju zemalja ogromna, jer podriva održivost finansija, zemlja postaje manje privlačna za investicije i slabi socijalnu kofeziju, a posebno je važno uvećati napore u borbi protiv nje u vreme epidemije korone.

„Prevencija je ključna, u medicini obično kažemo – bolje sprečiti nego lečiti, što važi i za korupciju. Da bi bila efikasna prevencija mora da se bavi uzrocima, da nađe koren korupcije, a ne samo simptome. Potrebno je nagraditi pravilno ponašanje i sankcionisati zlouptrebe“, rekao je Fabrici.

Ministarka pravde Maja Popović navela je da je usvajanjem Zakona o sprečavanju korupcije, čija je primena počela 1. septembra ove godine, uspostavljen normativni okvir u oblasti prevencije korupcije, usklađen sa međunarodnim standardima u toj oblasti, pre svega sa preporukama Grupe država pri Savetu Evropu za borbu protiv korupcije (GREКO).

„Novim zakonskim rešenjima značajno je proširena nadležnost i ojačana nezavisnost Agencije za sprečavanje korupcije“, rekla je Popović.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je naglasio da su institucije Srbije kao jedan od prioriteta u svom radu postavile i „nultu toleranciju na korupciju“.

„Uspešna borba protiv korupcije ne samo da je jedan od najvažnijih kriterijuma za naše dalje pristupanje EU, već je pre svega naše iskreno opredeljenje da ovu anomaliju trajno iskorenimo iz našeg društva“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari