Fabrici: Proevropske reforme moraju da se nastave 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da proevropske reforme u Srbiji moraju da se nastave a zamah dijaloga održi, kao i da nema razloga da se određuju vremenski rokovi za dijalog sa Prištinom koji se odvija pod pokroviteljstvom EU.

„Očekujemo da će naredne runde razgovora biti još teže, no obe strane su spremne da se angažuju u pregovorima što je pozitivno“, rekao je Fabrici za današnje izdanje lista Blic.

Fabrici je rekao da je kao posrednik u dijalogu EU spremna da nastavi toliko brzo koliko dve strane žele, da dijalog nikad nije lak ali da je zamah dobar.

„Kao što su visoki predstavnik i potpredsednik (Žozep) Borelj i specijalni predstavnik EU (Miroslav) Lajčak rekli sastanak lidera u okviru dijaloga Beograda i Prištine dobro je protekao“, rekao je Fabrici.

On je dodao da su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti postigli pun napredak na temama nestalih i raseljenih i ekonomskoj saradnji tako da su onda mogli da ostave te teme po strani i fokusiraju se na aranžmane za nevećinske zajednice i rešavanje međusobnih finansijskih potraživanja.

Ta dva nova pitanja prvi put su pokrenuta u Briselu u ponedeljak u okviru nove rudne pregovora o sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizacij, rekao je on.

Na pitanje da li očekuje da se pravno obavezujući sporazum potpiše do kraja mandata Miroslava Lajčaka 31. marta naredne godine Fabrici je rekao da nema razloga govoriti o vremenskim odrednicama ili rokovoma ali da su Borel, Lajčak i zemlje članice jasno navele da ne vide razlog ni za odugovlačenje.

Fabrici je rekao da se ne slaže sa idejom da pristupanje EU služi kao instrument pritiska na Srbiju i da je normalizacija odnosa sa Prištinom jedini element koji treba da se uzme u obzir.

„Ne slažem se sa takvim pristupom, fali mu perspektiva i zvuči defanzivno. Treba da vidimo više transformativni efekat proširenja koji će doneti prosperitet, ojačati demokratiju i obezbediti sigurnost Srbiji u regionu. Pristupni proces zasnovan je na planu dogovorenih reformi i obaveza“, rekao je Fabrici i dodao da je on međusobnno dogovoren 2014. kada su Srbija i EU odlučile da otvore pregovore.

Rekao je da je proces pristupanja Uniji složen ali i koherentan i transparentan i da je izdvojeno 300 miliona evra besprovratnih sredstava godišnje kao podrška tom procesu.

„Uz proces normalizacije odnosa sa Prištinom, reforme u vladavini prava imaju ključnu ulogu u oceni celokupnog procesa. Ne možemo dovoljno naglasiti važnost vladavine prava“, rekao je Fabrici.

Rekao je da zemlje članice u junu nisu bile ubeđene da je Srbija postigla dovoljan napredak u reformama, posebno u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava i to je dovelo do situacije da Srbija ne otvori više poglavlja ove godine. Međutim proces se nastavlja i sada su tu dva važna elementa, dodao je Fabrici.

Prvo, naveo je on, nova vlada u Srbiji imaće priliku da da odlučujući podstrek reformskoj agendi EU, a drugo obnavljanje dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU nakon 20 meseci je vrlo pozitivan element, i ta dva elementa su podstrek potreban za ubedljiv napredak u pregovorima.

Fabrici je takođe ukazao da će godišnji izveštaj EU o Srbiji koji će pokrivati period od aprila 2019. izaći početkom oktobra i on će dati najvažniju ocenu toga kako Srbija stoji u procesu reformi ka evrointegracijama, od ekonomije i vladavine prava, preko javnih nabavki i inovacija do zaštite životne sredine.

„Ako pitate gde je potrebno još posla, rekao bih vladavina prava je ključna za sadržaj: politički pristupanje EU bi trebalo da bude iznad domaćih debata. Srbija treba da sklopi pakt u društvu za reforme“, rekao je Fabrici.

On je dodao da je potrebno u pogledu komunikacije ljudima objektivno i koherentno informisanje o brojnim pozitivnim rezultatima koje proces pristupanja već donosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari