Fajnenšel tajms: Sporazum Atine i Skoplja pravi izbor i za Balkan i Evropu 1Foto: EPA-EFE/Nake Batev

Sporazum o rešenju 27-ogodišnjeg spora Grčke i Makedonije koji ove nedelje treba da ratifikuje grčki parlament retko je dostignuće za slavlje na Zapadnom Balkanu, ocenjuje danas Fajnenšel tajms (Financial Times – FT) u redakcijskom uvodniku pod naslovom „Makedonsko rešenje pozitivan korak za Evropu“.

List navodi da je Makedonija i „ekonomski i geopolitički ostala zaglavljena na ničijoj zemlji od raspada Jugoslavije 1991“, jer joj je Grčka, zbog spora oko imena, blokirala put ka EU i NATO, „ostavivši dva miliona građana Makedonije gotovo bez izgleda za eknomski boljitak i bez bezbednosnih garancija“.

Makedonski nacionalistički lider Nikola Gruevski čitavu deceniju je, od 2006, pokušavao da vrši pritisak na Atinu proizvodnjom lažnog antičkog makedonskog nasleđa za svoj narod, preimenovanjem aerodroma i stanica, podizanjem spomenika Aleksandra Velikog i Filipa II Makedonskog što je dodatno razbesnelo Grke, a Makedoncima skretalo pažnju od korupcije i lošeg upravljanja, navodi FT.

List dodaje da su svrgavanje Gruevskog i izbor Zorana Zaeva otvorili put za kompromis koji je njegovom zaslugom prihvatio i grčki premijer Aleksis Cipras uprkos raširenom protivljenju u Grčkoj.

Spor oko imena bio bi tretiran kao ekscentrični anahronizam da nije reč o delu Evrope koji je i dalje bure baruta zbog etničkih napetosti i geopolitičkih rivalstava, ocenjuje FT i dodaje da je Rusija koja želi da obnovi uticaj na Balkanu pokušala da raspiri protivljenje sporazumu i u Makedoniji i u Grčkoj.

Moskva je optužena da je 2016. učestvovala u pokušaju puča u obližnjoj Crnoj Gori s ciljem da spreči njeno pristupanje NATO. Tokom prošlonedeljne posete Beogradu predsednik Rusije Vladimir Putin je otkrio da je Srbija blizu postizanja sporazuma s Evroazijskom ekonomskom unijom, klubom koji predvodi Moskva što bi bilo nespojivo s članstvom u EU, dodaje FT.

List piše i da su SAD i EU u međuvremenu pojačale napore da region još čvršće ukorene na Zapadu. EU je otvorila izglede za članstvo za šest balkanskih država do 2025, a američki i evropski zvaničnici pohrlili su prošle jeseni u Skoplje kako bi podržali Prespanski sporazum uoči savetodavnog referenduma čiji su rezultati pokazali ogromnu podršku sporazumu ali slabu izlaznost birača.

Zaev je nastavio da gura i sporazum je ranije ovog meseca usvojen u makedonskom parlamentu. Sada je na redu Grčka, piše FT i dodaje da se čini da je Cipras skupio potrebnu većinu za ratifikaciju pošto je To Potami, mala stranka levog centra, saopštila da će njeni psolanici glasati po slobodnoj volji.

Cipras je došao na vlast u Grčkoj kao populista, obećavajući biračima da će ukinuti bolne mere štednje EU i MMF-a koje je potom nastavio da sprovodi, a njegova principijelna podrška Sporazumu s Makedonijom mogla bi ga puno koštati na izborima koji će biti održani ove godine, ocenjuje FT.

List navodi da ni Cipras, ni Zaev izgleda nisu uspostavili široku većinu među javnim ili političkim elitama za sporazum koji bi trebalo da ojača u narednim godinama ali dodaje da je „to pravi izbor za Grčku, Balkan i Evropu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari