Fajon: Međustranački dijalog okončati mnogo pre izbora 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Poslanica Evropskog parlamenta i članica posredničkog tima u međunastranačkom dijalogu o izbornim uslovima, Tanja Fajon, kazala je da razgovor vlasti iopozicije treba da se okonča „mnogo pre“ narednih izbora, kako bi ostalo dovoljno vremena za izmene izbornih propisa.

Ona je, u intervjuu za Nova.rs, navela da je aktuelna rundu dijaloga počela u martu, kad su se evroparlamentarci sreli sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, a da u aprilu i početkom maja planiraju onlajn sastanak sa Vladom, reprezentativnim vanparlamentarnim i parlamentarnim strankama.

„U međuvremenu smo stupili u kontakt sa svima u Srbiji koji žele da učestvuju u dijalogu i odredili vremenske okvire, koji tek treba da budu odobreni. Naš cilj je da sa svima njima završimo prvu rundu konsultacija do kraja maja. Planiramo da se formalno sastanemo sa opozicionim blokom krajem aprila, početkom maja“, kazala je Fajon.

Prema njenim rečima, cilj je dostizanje većeg političkog pluralizama i izbora koji su više fer, slobodniji i demokratičniji za sve, „uključujući bojkot opoziciju“.

Na pitanje kako komentariše najavu predstavnika vlasti, da će da otpočnu pregovore sa onima koji neće da pregovaraju uz posredstvo Evropskog parlamenta, Fajon je rekla da EP pozdravlja sve koji žele da učestvuju u dijalogu i koji „dele isti cilj“.

„Dijalog će biti usredsređen na razvoj političke kulture i demokratskog diskursa među političkim protivnicima i olakšaće dijalog vladajuće većine i opozicije (izvan parlamenta) kako bi se postigao konsenzus o pitanjima vezanim za izbore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari