Fajon: Moramo da sačekamo novi datum izbora za odluku o misiji 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Pažnja Evropske unije prema Srbiji i stanju demokratije, koje će biti najvidljivije na narednim izborima, neće opasti zbog krize izazvane virusom kovid 19 i svih problema sa kojima će se i sama EU suočiti, smatraju sagovornici Danasa.   

Tanja Fajon, šefica Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, kaže za Danas da postoji „priličan broj otvorenih pitanja koji se tiču misije EP za posmatranje izbora u Srbiji“.

– Kao što znate, u normalnim okolnostima bilo je predviđeno da delegacija EP za posmatranje izbora bude deo Međunarodne posmatračke misije ODIHR (OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava), koja je odlučila da rasporedi posmatračku misiju koja će pratiti krizu izazvanu kovidom 19. Pored odluke srpskih vlasti da do daljeg odlože izbore, EP je odlučio da obustavi sve inostrane misije tokom ovog perioda epidemije. Stoga, vrlo je verovatno da neće biti poslata delegacija koja će posmatrati izbore, ukoliko ti izbori budu održani uskoro. Naravno, to je samo pretpostavka. Moramo da sačekamo i vidimo objavljivanje zvaničnog, novog, datuma izbora, a zatim da ODIHR rasporedi misiju za posmatranje izbora, i, naravno, da EP dozvoli poslanicima da budu deo bilo kakve misije izvan EU. U svakom slučaju, ne dovodi se u pitanje voljnost EP da odigra svoju ulogu posmatrača, ukoliko budu ispunjeni svi preduslovi za to objašnjava naša sagovornica, koja je bila jedan od posrednika u ime EP-a u pregovorima vlasti i dela opozicije u Srbiji o unapređenju izbornih uslova.

Milan Antonijević, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo i jedan od organizatora razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, za Danas kaže da „ne treba da brinemo jer će nam EU pisati pisma duga“.

– Neka se niko ne nada da će Evropska unija promeniti svoju politiku prema Zapadnom Balkanu, pa ni prema Srbiji. Imaćemo svu njihovu pažnju i neće tolerisati pad u bilo kojoj oblasti, ni u ekonomskoj oblasti, ni u poštovanju ljudskih prava, vladavine prava, prava medija, podele vlasti, regionalnoj saradnje, borbi protiv korupcije, bezbednosti. Više je pokazatelja te pažnje, od dočekivanja aviona sa pomoći koju nam EU u ovom trenutku šalje i odobravanja upotrebe fondova solidarnosti koji su rezervisani za članice EU, do pozitivnih izjava Olivera Varheljija, komesara za proširenje i brojnih zvaničnika u zemljama članicama. Tu je i nedavno imenovanje Miroslava Lajčaka, jasne poruke Jozepa Borelja i programa Ursule von den Lajen koji Evropsku komisiju profiliše kao geopolitičku, a na Balkanu geopolitike ima i previše – ukazuje Antonijević.

Kako dodaje, izveštaj o Srbiji koji se izrađuje svake godine, koji ćemo uskoro videti, čim nam umine vanredno stanje, pobrojaće sve nedostatke.

– Poštovanje prava građana tokom vanrednog stanja je test koji ćemo takođe polagati – navodi Antonijević.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkan, kaže za Danas da će izbori „biti održani tek kad se stvore svi neophodni uslovi za njihovo bezbedno održavanje“.

– Poslanici EP razumeju da sam izborni dan nije problem što se tiče izbora u Sbiji, već izborne radnje koje mu prethode. Već više puta su ponovili da je stanje u medijima najbitnije za održavanje fer izbora. Za posmatranje tog dela izbornog procesa koji se tiče kampanje u medijima dovoljan im je daljinski i par dnevnih listova da bi im slika bila potpuna. EP će svakako posmatrati izbore, jer to je njihovo obećanje i jedini način da izborni proces bude fer i transparentan. Međutim, mišljenja sam da će veliki deo stranih posmatrača posmatrati predizborne radnje da bi se uverio u kvalitet celog procesa, odnosno potvrdio neke sumnje koje se očekuju, ukazuje Štiplija.

Bilčik: Pažljivo pratimo situaciju

Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, navodi za Danas da EP „veoma pažljivo prati situaciju, uprkos aktuelnoj pandemiji“.

– U svojstvu izvestioca za Srbiju, ali i šefa Delegacije EP za odnose sa Crnom Gorom, u kontaktu sam sa kolegama u obe države. Komuniciram sa Delegacijom EU, diplomatama, stručnjacima i novinarima. Očekujem da Evropska komisija objavi izveštaje o napretku država ka članstvu u EU u maju i da potom počnem da sastavljam moj izveštaj o Srbiji u Evropskom parlamentu. EP je upravo usvojio svoju poziciju u Spoljnopolitičkom odboru kada je reč o prioritetima samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan kasnije ovog leta. Ukratko, naš rad je možda fizički onemogućen pandemijom, ali mi ostajemo aktivno angažovani, radeći na daljinu i ostajemo spremni da nadgledamo sve kampanje koje se odvijaju na Zapadnom Balkanu, kada one budu nastavljene, poručuje Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari