PRVI SASTANAK DIJALOGA O IZBORNIM USLOVIMA UZ POSREDOVANJE EPFoto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ/MO

Nijedna strana nije sasvim zadovoljna, ni vlada ni opozicija, što je po mom mišljenju dobro, jer to znači da će obe strane morati da naprave neki kompromis da bi uredile međusobne odnose, izjavila je danas za N1 Slovenija evropska poslanica Tanja Fajon, koja je i posrednik u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

Nijedna strana nije sasvim zadovoljna, ni vlada ni opozicija, što je po mom mišljenju dobro, jer to znači da će obe strane morati da naprave neki kompromis da bi uredile međusobne odnose, izjavila je danas za N1 Slovenija evropska poslanica Tanja Fajo

Fajon je uverena da su predstavnici Evropskog parlamenta učinili sve što je bilo u njihovoj moći da bi postigli trajni kompromis između vlasti i opozicije.

Ona objašnjava da iz Brisela nisu doneli rešenje, već su bili posrednici u procesu približavanja stavova, a rešenja će zavisiti od toga koliko su u Srbiji spremni sami da urade.

Na kritike jednog dela opozicije da su evroparlamentarci stali na stranu predsednika Aleksandra Vučića, odgovorila je da je svo četvoro predstavnika Evropskog parlamenta, koji dolaze iz različitih političkih grupa, zastupali zajedničke evropske ciljeve.

Uzimali smo u obzir predloge opozicije, a one na koje je vlada pristala smo uneli u dokument, rekla je Fajon.

Neki zahtevi opozicije su bili neracionalni i nemogući za implementaciju, kazala je ona i navela da se, između ostalog, to odnosi i na „pregrubo mešanje“ u Javni servis.

Fajon je ocenila da dokument, koji je pored predstavnika Evropskog parlamenta potpisao i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, i na čiju primenu se obavezala srpska vlada, donosi napredak u 16 konkretnih tačaka.

Za nju su posebo važne tačke koje se odnose na formiranje tela u kojima će moći da sarađuju i predstavnici vanparlamentarnih stranaka.

Po novom predlogu će u odboru koji će pratiti rad medija, kao i u proširenoj Republičkoj izbornoj komisiji, biti polovina članova iz reda opozicije, od čega tri predstavnika stranaka koje nemaju poslanike u parlamentu.

Pristanak vlasti na širenje odbora na predstavnike iz vanparlamentarnih stranaka Fajon smatra kao dobrodošli presedan.

Ne treba zaboraviti da je srpska vada pozvala poslanike Evropskog parlamenta da budu posrednici između vlasti i opozicije, što znači da je vlast svesna da politička atmosfera u državi treba da se poboljša pred izbore koji će biti održani sledeće godine, dodala je ona.

Fajon je saglasna sa kolegom iz Evropskog parlamenta Vladimirom Bilčikom da je dokument konačan i da će evroparlamentarci proveravati njegovu primenu.

Ona dodaje da će Srbija morati da sprovodi sve mere koje su bile donete još u prvom krugu pregovora između vladajuće koalicije i opozicije, kao i sve preporuke OEBS-a/ODHIR-a.

Srbija je u procesu pristupanja EU, približava se i izveštaj o napretku, u parlamentu ćemo razmatrati izveštaj o Srbiji, a dakle postoji mnogo mehanizama kako možemo da pratimo situaciju, predočila je Fajon.

Dijalog između vladajuće koalicije i opozicije o izbornim uslovima, koji moderiraju četiri evroparlamentarca, zajedno sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, je samo jedan od tih mehanizama, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari