Falkoni: Francuska će dati podršku Zapadnom Balkanu da uđe u EU 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni poručio je danas da je Francuska odlučna u podršci Zapadnom Balkanu da postane deo Evropske unije i da je to obećanje dato samo Zapadnom Balkanu.

„Nameravamo da ispunimo to obećanje, to nisu samo lepe reči, već iskreno obećanje, koje nije dato drugim regionima“, rekao je Falkoni na onlajn konferenciji „Francuska i evropske integracije Zapadnog Balkana“ u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Falkoni je ocenio da u pregovorima za članstvo u EU nema mnogo prostora za pregovaranje, već to ide tako što zemlja koja hoće da bude član EU dobija ono što mora da ispuni i da ako želi da bude deo nečeg većeg mora da zna da ta veća grupacija ne želi da oslabi sebe i da kandidat mora da ispuni uslove koji se traže.

Francuski ambasador je rekao kako nova metodologija „korak po korak“ daje neke konkretnije koristi za kandidate, a da zemlje koje su već otvorile poglavlja, poput Srbije i Crne Gore, očekuju da im se kaže kako da se prilagode novoj metodologiji, i da se taj odgovor očekuje iz Brisela, ali da odgovora još nema.

Na pitanje da li će proširenje na EU na Zapadni Balkan biti prioritet francuskog predsedavanja EU, ambasador je rekao da će sve politike biti prioritet i da ako zemlje urade neophodne korake biće napretka ako postoji volja za napredak, ali da to zavisi od regiona.

Predstavnik Instituta za evropsku politiku Fondacije za otvoreno društvo iz Brisela Srđan Cvejić rekao je da prema jednom istraživanju u Francuskoj za većinu građana ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU uopšte nije tema, odnosno nešto čemu posvećuju pažnju i da 22 odsto izričito ne želi Zapadni Balkan u EU, dok kada je reč o Turskoj taj broj je skoro duplo veći.

On je ukazao da ljudi u Francuskoj veoma malo znaju o Zapadnom Balkanu i ne mogu tačno da odrede gde je.

Među mnogima koji su protiv ulaska Zapadnog Balkana u EU bilo je onih koji su promenili mišljenje kada im je pokazana mapa i gde je Zapadni Balkan, te da mnogi nisu mogli da veruju da već nije u EU i da predstavlja prazninu okruženu zemljama EU.

Cvejić je dodao da je samo 10 odsto Francuza putovalo u zemlje Zapadnog Balkana i da su izričiti podržavaoci ulaska zemalja Zapadnog Balkana oni koji su putovali u te zemlje ili znaju ljude poreklom iz tih zemalja.

Ekspert za Balkan Loik Tregur ocenio je da je percepcija važna, te rekao da predsednik Francuske Emanuel Makron neće izgubiti nijedan glas ako otvori pregovore sa Severnom Makedonijom ili Albanijom, ali da postoji percepcija da hoće i da će neko reći „pogledajte Makron je otvorio pregovore sa Albanijom“, jer Albanija, prema njegovim rečima, ima loš imidž.

Kao pitanje percepcije video je i bezvizni režim za Kosovo, jer je percepcija da ako ljudima sa Kosova nisu potrebne vize, hiljade njih će doći u Francusku i ukrasti poslove, a da to nije tačno, već da je to samo pitanje percepcije.

On je naveo da je Hrvatska 2013. postala članica EU i da to niko nije primetio, jer ulazak te zemlje nije uticao na život u EU.

Tregur je ocenio da kandidati danas nepravedno plaćaju „zbog Bugarske i (premijera Mađarke Viktora) Orbana“ i da je proces nefer jer kandidati plaćaju za nešto što nisu odgovorni i da se oni koji se najviše trude guraju nazad.

On je naveo primer da je Severna Makedonija promenila ime države zbog evropskih integracija.

Cvijić je ocenio da će francusko predsedavanje EU doći u poslednjem delu izbora u Francuskoj i da je nerealno očekivati neka velika dešavanja u vezi proširenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari