Falkoni: Srbija ima svoje mesto u EU, ali mora da nastavi sa ekonomskim reformama 1Žan Luj Falkoni Foto: Ambasada Francuske u Srbiji

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni izjavio je da Srbija ima svoje mesto u Evropskoj uniji, što je jasna činjenica još od Solunskog samita 2003. odine, i savetovao joj da nastavi sa ekonomskim reformama, jer su makroekonomski trendovi veoma pozitivni.

Falkoni je, za dodatak magazina „Diplomacy&Commerce“, rekao da otvaranje 17 poglavlja sa Srbijom znači da je uloženo mnogo napora da se zakoni usklade sa pravnim tekovinama EU, ali da bi taj proces išao svojim tokom, bilo bi dobro da se zatvori više od dva poglavlja.

Značajne korake trebalo bi preduzeti i u oblasti vladavine prava.

Čine se napori, što treba priznati, ali potrebna je snažna politička volja da bi se izgradilo poverenje u javne institucije, pravosudni sistem, politički život uopšte, ocenio je Falkoni.

Francuska zagovara reformu procesa proširenja EU, kako bi taj proces učinio praktičnijim, vidljivijim i sa više koristi za građane i administraciju, dodao je on.

Otvaranje i zatvaranje poglavlja ima značajan uticaj na institcije i taj proces je potreban. On je, međutim, previše tehnokratski za građane, koji ne razumeju dodatne vrednosti EU na taj način, smatra Falkoni.

Falkoni je rekao da Francuska očekuje predloge Evropske komisije u januaru, kako bi se na vreme i sveobuhvatan način nastavilo, odnosno kako bi se do zagrebačkog samita u maju uspostavila reforma procesa pristupanja.

Falkoni je rekao da se Srbija nalazi pred izborima i da je potrebna snažna politička volja da se otvori javna debata, garantuje sloboda u mejnstrim medijima.

Šta god bude rezultat izbora, verujem da će se nastaviti dijalog, jer je to neophodno kako bi se izgradilo poverenje, ocenio je Falkoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari