Falkoni: Želja Francuske je da Srbija postane članica EU 1Žan Luj Falkoni Foto: Ambasada Francuske u Srbiji

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je danas u Beogradu da je želja Francuske da Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije, a da je razmena mladih jedan od načina da se pripremi buduće priključenje Srbije EU.

On je rekao da je čuo razne komentare u Evropskoj komisiji, ali da je predlog Francuske ustvari bio „poboljšanje proširenja“.

„Ono što je bio predlog mog predsednika je poboljšanje proširenja, da to ne budu samo poglavlja već da se unese humanost, a upravo ta humanost se ogleda u razmenama mladih u oba smera, a ne samo birokratskih elemenata“, rekao je Falkoni na prijemu u ambasadi Francuske povodom manifestacije „Putujući sajam – upoznajte francuske univerzitete“ koja je danas održana u Beogradu.

Ambasador Falkoni naveo je da su ciljevi studiranja u Francuskoj pravljenje veza, približavanje mladih iz Srbije mladima u Francuskoj, ali i da mladi iz Francuske dolaze na studije u Srbiju.

„Kroz te studije se postaje gradjanin sveta, a cilj je da se ti gradjani sveta vrate u svoju zemlju ili odu u neku drugu zemlju. Naš cilj nije da ih zadržimo u Francuskoj, već da oni postanu gradjani koji zrače svojim znanjem“, rekao je on i dodao da to treba da bude „otvoren prozor kroz koji bi stekli iskustva i obogatili svoje znanje i svoje životno iskustvo“.

Falkoni je posebno pohvalio saradnju Beogradskog univerziteta s Francuskim institutom i Francusko-srpskom privrednom komorom ali i saradnju francuske ambasade s Ministarstvom za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj.

Savetnica ministra prosvete Tatjana Cvetkovski istakla je na prijemu da saradnja francuskih i srpskih obrazovnih ustanova može da podstakne razvoj kvaliteta nastave i studijskih programa.

„Za nas je ova tema značajna sa jedne strane zbog ranijeg iskustva i velikog broja internacionalnih studija u bivšoj Jugoslaviji, a sa druge strane i danas pokušavamo da studente vratimo u Srbiju“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari